ClickFraud Kompanija comScore je nedavno izašla sa podatkom da su američki kupci već potrošili 21.95 milijardi dolara na online kupovinu u prvih 40 dana novembarsko-decembarskih praznika.

Ova cifra predstavlja povećanje od 12 odsto u odnosu na iznos potrošen u istom periodu u 2009 godini.

Osim ovog povećanja, najbitnija stvar je da su online oglašivači kao nikada do sad obratili pažnju na svoj promet i obezbedili se da su zaštićeni od lažnih klikova.

Industrija online oglašavanja ne može da ignoriše opasnost od klik prevara.

Nedavno je Click Forensic prezentovao izveštaj u kome se vidi da je broj prevara koje se odnose na online oglašavanje porastao na 22,3 odsto, u poređenju sa 14,1 odsto u istom periodu prošle godine. 

clickfraudq3-thumb-460x345-8893

Za one oglašivače koji nisu dobro upoznati sa terminom klik prevare, ona se definiše kao “nelegitiman klik na online oglas generisan od strane lica, automatizovanih skripti ili računarski program bez realnog interesa za oglas.”

Interesantan članak o povećanju broja klik prevara u kojem se ističe da je razlog za to uglavnom zbog nepoštenih aktivnosti na mobilnim proksijima i video oglasima, možete pronaći pod naslovom “Trebate li biti zabrinuti zbog povećanja broja klik prijevara”. U članku su takođe ponuđeni neki korisni saveti o tome šta možete da preduzmete kako biste izbegli da postanete meta klik prevare.

Što se vas lično tiče, morate da se uverite da vaša mreža radi svoj posao i da vas štiti od klik prevare.

Promet na oglasnim mrežama se kolektuje sa stotina, ako ne i hiljada, različitih izvora prometa.

Kada je u pitanju praćenje ovih izvora sa aspekta kvaliteta, nezavisni monitoring je sasvim ispravna stvar, međutim, vreme za analizu, povratne informacije, kao i sprovođenje optimizacije prometa može da potraje čak i nekoliko sedmica.

Bilo bi takođe dobro da se informišete koju je tehnologiju za praćenje klik prevara implementirala vaša oglasna mreža, kako bi identifikovala i uklonila sumnjivi PPC promet.Veoma je važno da ove mreže imaju dovoljno razumevanja i da kontrolišu svoje izvore prometa, kako bi mogli blagovremeno da implementiraju optimizaciju.

Potražite unutrašnje mere zaštite od klik prevara od vaše mreže. U idealnom slučaju, oglasna mreža bi trebalo da dozvoli oglašivačima da momentalno dodaju i uklanjaju izvore promete na osnovu uspešnosti kampanje.

Klik prevara je ozbiljan problem. Međutim, uz pravilan odnos preme toj činjenici vaša oglasna mreže bi trebala da bude u stanju da uoči i otkloni svaki pokušaj klik prevare.