onlinetrziste_youtube Da li znate da korisnici postave više upit na YouTube-u nego na Bing ili Yahoo. Tako da se YouTube nameće kao sjajna prilika koju treba iskoristiti za dovođenje prometa na vaš sajt?

Pitate se na kako? Prvo je potrebo da napravite neki video sadržaj a zatim da ga optimizirate na vrlo sličan način kao da radite SEO za web sajt. Većina pravila klasične SEO optimizacije vrijede i za optimiziranje YouTube vide-a.

Znači, prvi preduvjet jeste da prvo napravite, optimizirate i postavite na YouTube zanimljiv video sadržaj koji je relevantan za vaše poslovanje.

Evo nekoliko praktičnih savjeta za poboljšanje gledanosti videa koji će u konačnici rezultirati većom posjećenošću vašeg web sajta. 

Video treba da sadrži naziv vašeg sajta, s obzirom da vam je cilj da dovedete što veći broj korisnika na vaše stranice. Watermark je jedan od načina da to učinite. Na taj način privlačite posjetitelje čak i kad netko ugradi vaš video u svoje stranice.

Kvaliteta videa ne treba da bude na najvišem nivou ali također ne treba ni da bude loša. YouTube prikazuje video zapise u više formata i bolje da niža rezolucija ide uz dobru kompresiju, nego da viša ide uz prekompresiran video materijal. Prevelika kompresija uzrokuje brojne artefakte po ekranu, posebice u dinamičnim kadrovima a to je nešto što svakako treba da izbjegavate.

Ključne riječi moraju da budu relevantne za vaše poslovanje. Ovo je sasvim razumljivo: naslov, opis i tag-ovi videa moraju sadržavati relevantne ključne riječi, kao što to vrijedi i za web stranice.

Vaš video bi trebao da bude zanimljiv, stoga se potrudite da napravite jedan takav jer će vam to sigurno donijeti dobar promet sa YouTube-a.