facebook-digital-sky-technologies-dst Digital Sky Technologies, poznat i kao Mail.ru je ruski investicioni fond koji ima velika ulaganja u startupe kao što su Facebook, Zynga i Groupon, a nedavno je izašao na Londonsku berzu. DST Partner Alexander Tamas je na LeWeb konferenciji izjavio da je njihovo ukupno ulaganje 500 miliona dolara.

Zbog velikih brojeva, ljudi često zaboravljaju suštinski deo onoga što čini DST investicionu strategiju tako bitnom. Oni ne samo da finansiraju, oni kupuju deonice od osnivača, zaposlenih i ranih investitora.

Drugi inovativni aspekt strategije DST je da, za razliku od drugih finansijskih investitora, oni ne žele mesto za sebe u bordu direktora, što mnogo znači osnivaču/direktoru koji želi da zadrži kontrolu nad svojom kompanijom.

Na LeWeb konferenciji, Alexander Tamas je naveo da su ukupno uložili u Facebook preko 500 miliona dolara . On je takođe naveo da su u početku uložili na procenu vrednosti od 6 milijardi dolara i nastavili sa ulaganjem kada je procena bila između 6 i 8 milijardi dolara. Po ovome bi trebalo da DST poseduje oko 7% komanije Facebook, iako, naravno, tačan procenat je ostao nepotvrđen.

Ako znamo da Facebook-ove akcije na sekundarnom tržištu vrede oko 50 milijardi dolara danas, to znači da njihovih 500 miliona dolara danas vredi oko 3,5 milijardi dolara ili 7 puta više nego pre dve godine.