google Google za PageRank koristi kompleksne algoritme, koji u određenim okolnostima mogu dati vrlo čudne rezultate rangiranja. Zato je Google objavio da je napravio promjenu u svom algoritmu za pretraživanje kako bi mnogo bolje prepoznavao negativne recenzije. Ova promjena dolazi kao rezultat priče koju je objavio The New York Times u kojoj je jedna tvrtka iskoristila negativne komentare o svom poslovanju za napredovanje na vrlo visoku razinu u rezultatima pretrage, tvrtka je namjerno provocirala negativne komentare kako bi što bolje kotirala na Google tražilici.

Google sada uvjerava da će ove promjene omogućiti sustavu da automatski prepozna pružatelje lošeg korisničkog iskustva i zasluženo reducira njihovo rangiranje u rezultatima pretrage.

Neki se trude pozitivnim SEO metodama podići svoju vidljivost, dok neki drugi onu staru "svaki publicitet je dobar publicitet" koriste i u modernim vremenima digitalnih medija jednako, ako ne i uspješnije od prvih.

Kompanija Google navodi da će se od sada loše ponašanje prema korisnicima direktno odražavati na pozicioniranje na Google-u.