ranking-onlinetrziste Popularnost pretraživača je tokom godina rasla tako da su oni sada vitalni izvor putem kojeg webmasteri dobiju dragocene posetioce na svoj sajt. Svetske statistike i istraživanja pokazuju da skoro 90% posetilaca prosečnih web sajtova dolazi upravo sa pretraživača poput Google-a, Bing-a i ostalih. To je sasvim logično, ako uzmete u obzir da su pretraživači najlakši i najbrži način za pronalaženje informacija na Internetu.

Poznato je i da posetioci uglavnom obraćaju pažnju samo na rezultate na prvoj strani, dakle prvih deset ponudjenih linkova. Ukoliko vaš sajt nije među njima, šanse da će se neki od posetilaca potruditi da pregleda više strana rezultata, uoči vaš link i klikne baš na njega, su minimalne. Sa druge strane, ako je vaš sajt visoko rangiran za relevantne ključne reči i izraze, mogućnost privlačenja ciljanog saobraćaja se eksponencijalno uvećava. Pretraživači, zbog toga, predstavljaju najkvalitetniji izvor ciljane posećenosti na Internetu, a ciljana posećenost je ključ uspeha svakog web sajta.

Za primer ćemo uzeti tri seta statistika napravljenih u različitim vremenskim periodima i iz više pouzdanih izvora koji se odnose na istraživanja o raspodeli klikova na prvoj strani rezultata pretrage. Iako ovi statistički podaci mogu biti zapanjujući na prvi pogled ipak svi oni ukazuju na isti zaključak.

Postoje 3 skupova podataka i studija koji će nam pomoći da razumemo distribuciju prometa u odnosu na poziciju u rezultatima pretrage: 

AOL-ovi podaci iz 2006 – 2006 godine, iz AOL-a je slučajno procurilo više od 30 miliona upita pretrage od preko 600 hiljada AOL-ovih korisnika. O ovome je mnogo puta diskutovano.

aol-click-data

BrandSoftech.com Studija – Novi softver koji je nedavno razvijen od strane BrandSoftech omogućio im je da prate i naprave statistiku na osnovu 63 sajta za kockanje, koji su dobili 5 357 519 klikova od 29 327 različitih ključnih fraza ukucanih u Google-u. Genijalan softver je pogledao poziciju sajta za ključni izraz u trenutku kada je dobio klik sa Google-a.

brandsoftech-study

Cornell University Eye-Tracking Study – 2004 godine, Laura A. Granka, Thorsten Joachims i Geri Cay sproveli su studiju o korisničkom ponašanju fokusirajući se na pretragu na Google-u. Za studiju je korišten uzorak od studenata da bi se odredio broj klikova i distribucija pažnje.

cornell-user-study

Kao što se možete videti iz ovih statistika, postoji velika razlika iz sva tri izvora za procenat kliknova na prvi rezultat. Međutim, ono što se na kraju može zaključiti o prvom mestu u rezultatima pretrage jeste da prvo mesto dobija dobar deo klikova. Iako je više nego očigledno da će prvo mesto dobiti najviše klikova, ipak, gledajući ove studije može se primetiti da 2. i 3. mesto dobija 3-4 puta manje klikova nego prvo mesto.