McAfeeLogo Sigurnosna tvrtka McAfee očekuje kako će malware aktivnosti sljedeće godine biti više fokusirane na smartphones, usluge za skraćivanje URL-a, geolokacijske usluge poput Foursquarea, Gowalla te cjelokupnu ponudu Apple uređaja.

Tvrtka McAfee naglašava kako su te usluge i uređaji postali vrlo popularni za relativno kratko vrijeme te je već zamijećen porast broja otkrivenih sigurnosnih propusta, napada i gubitaka podataka. Prema navodima stručnjaka iz tvrtke McAfee, vjerojatno najveći problem je taj što svjesnost krajnjih korisnika o potencijalnim sigurnosnim prijetnjama kod ovih novih usluga još nije na istoj razini kao kod starijih usluga i tehnologija. Primjerice, kod usluga za skraćivanje URL-a vrlo je lako sakriti vezu prema Internet stranicama sa malware sadržajem, a korisnici su navikli da ih otvaraju bez mnogo razmišljanja.

Gledajući sa hardverske strane, McAfee očekuje porast napada na mobilne uređaje, pogotovu one koji se koriste unutar korporativnih mreža, Internet TV platforme poput Google TV-a, te uređaje koji su orjentisani na Apple operativne sustave. Tvrtka je također naglasila da će politički motivirani napadi biti sve češći u 2011 godini. Sad je pitanje da li je to dobro ili loše?