onlinetržište oDesk je tržište online poslova, svakog meseca objavljuje izveštaj sa informacijama koje servis prikuplja iz sopstvene zajednice poslodavaca i onih koji traže posao na Internetu.

Za izradu godišnjeg izveštaja oDesk se osvrnuo na podatke iz svoje baze od 890 hiljada poslova i 220 hiljada poslodavaca a treba dodati da servis ima i više od milion korisnika.

Kompanija je iskoristila te podatke za izveštaj o najboljim tržištima, kategorijama i poslovima za 2010 godinu, kao i šta se može očekivati u 2011 godini.

Što se tiče 2010 godine, oDesk u izveštaju se navodi:

Poslodavci su potrošili više od 115 miliona dolara za rad online u 2010 godini. Internet radna mesta su se udvostručila u odnosu na 2009 godinu i sada ima 620 hiljada online radnih mesta.

Najbolji izbor su mobilni uređaji. Potražnja poslodavaca za osobama stručnim za rad sa Android-om je porasla fantastičnih 680% a za iPhone 152% u odnosu na 2009 godinu.

Mogućnosti na društvenim medijima su porasle a to pokazuje i povećana tražnja za ljudima koji poznaju Facebook i tehnologije ostalih društvenih mreža. 

oDesk predviđanja za 2011 godinu izgledaju ovako:

Online rad će porasti duplo u odnosu na 2010 godinu, dok se lokalno zapošljavanje neće oporaviti na nivo koji je bio pre recesije.

U narednoj godini, više od 500 hiljada poslodavaca će krenuti u angažovanje radne snage koja ima stručnosti sa Cloud-om.

Broj ljudi koji žele da rade online, kojima će to biti primarni ili jedini izvor prihoda, će se udvostručiti u 2011 godini.

Angažovanje online radnika od strane ne-američkih kompanija će drastično porasti u 2011 godini. Srazmerno tome, Američka potrošnja u ovoj oblasti će rasti sporije sledeće godine, i predstavljat će 65% od ukupne potrošnje za online rad.

Najbolje plaćeni poslovi

Poslodavci najveću satnicu plaćaju ljudima koji imaju iskustvo sa mrežnim tehnologijama, softverski inženjeri i tehničari su drugi po plaćanju a Web programeri treći.

odeskhourly-onlinetržište

Šta poslodavci traže

Kategorije poslova koje se traže su u većini odraz rastućih poslovanja u razvoju aplikacija i online medija u svim oblicima. Kao što možete primetiti, stručnosti vezane za blogovanje postaju sve traženije.

jobs.categorty-onlinetržište

Pogled na 2011 godinu

Podaci o poslovima koje je oDesk predstavio pokazuju kako je ekosistem online zapošljavanja povezan sa trendovima koje vidimo na Web i mobilnom tržištu. Takođe se mogu uočiti i veze između različitih kategorija poslova. Potražnja za Web programerima je povezana za potrebom za ljudima koji imaju stručnosti vezane za društvene medije. Potreba za ljudima koji imaju stručnosti vezane za mrežne tehnologije je deo onoga što pokreće potražnju za softverom.

Dakle, ako tražite posao evo saveta za vas: Smestite se udobno u fotelju i upalite svoj kompjuter. Postoji jako mnogo poslova koje možete da pronađete ne Internetu i koje možete da radite od kuće. Zašto ne pokušati?