IBM Nova memorija iz IBM Labs-a obećava da će revolucionirati koliko podataka možemo da pohranimo i koliko joj brzo možemo pristupiti na našim mobilnim i desktop uređajima.

Šest godina nakon što je predstavljen teorijski koncept, IBM je objavio kako je njegova Racetrack memorija konačno jako blizu komercijalnoj primjeni.

Naime, IBM-ovi istraživači su objavili kako su nedavno potvrdili kako su njihovi teorijski modeli ispravni, te mogu biti iskorišteni za razvoj i proizvodnju novog tipa memorije. Racetrack memorija kombinira najbolje elemente flash memorije i pohrane podataka temeljene na magnetskim tehnologijama, te takva osigurava do 100 puta veću gustoću zapisa u odnosu na tehnologije koje se trenutno koriste uz znatno manju potrošnju energije.

Racetrack memorija je dobila ime po tome jer se magnetski bitovi stalno kreću unutar tankih staza od nanožica unutar memorijskog čipa, stoga umjesto da se glava za čitanje miče prema podacima, oni velikom brzinom dolaze do mjesta gdje mogu biti pročitani.

Ukoliko se uspješno primjeni u praksi, Racetrack memorija bi jednog dana trebala zamijeniti standardne RAM memorijske čipove, Flash memoriju, pa čak i konvencionalne hard disk-ove.

Sami podaci su pohranjeni u magnetskim regijama poznatim kao domeni. Koristeći kretanje pojedinačnih elektrona, Racetrack memorija može pokretati ove domene stotine milja na sat te ih zaustaviti na atomski precizno mjesto što omogućuje da ogromne količine informacija budu preuzete za manje od milijarditog dijela sekunde.

No, obzirom da se memorija temelji na bitno različitim principima u odnosu na standardne memorijske čipove potrebna su velika ulaganja u razvoj proizvodnih procesa i pronalaženja najpogodnijih materijala stoga ćemo vjerojatno morati još relativno dugo čekati za njezinu komercijalnu primjenu. Listen