online-shopping-onlinetrziste Online kupovina postaje preferirani metod kupovine zbog svoje lakoće i udobnosti, da ne pominjemo uštedu u vremenu. Online prodavnice su u punom zamahu i sve više i više preduzetnika pokreću online prodavnice. S druge strane kupci su često bombardovani sa dodatnim ponudama zbog kojih gube strpljenje i umesto deponovanja proizvoda u svoju korpu oni napuštaju takave sajtove. Rezultat: gubitak posla za online prodavnicu i gubitak stalnih kupaca, jer oni ne žele da ponovo prolaze kroz takvo iskustvo. Ovakvi slučajevi su izuzetno retki u fizičkom svetu, ali u digitalnom svetu prema određenim podacima ovo se dešava u 45% slučajeva.

Online poslovanja bi trebalo da paze na ovakve negativne reakcije i da prevashodno imaju na umu korisničko iskustvo i da obezbede da iskustvo online kupovine bude brzo i efikasno. Stoga, evo nekoliko saveta koji mogu biti implementirani kako bi se osiguralo da dobijate što više potencijalnih kupaca kroz proces provere. 

  • Online kupci vole brzinu i efikasnost. Većina ljudi online nisu veoma strpljivi i imaju kratke raspone pažnje. Oni brzo apsorbuju i razumeju njima zanimljive informacije, ali ako ih nešto ne zainteresuje ili privuče pažnju, onda oni vrlo brzo odlaze na neke druge sajtove. Stoga je važno da im ništa na sajtu ili u samom procesu kupovine ne odvlači pažnju ili da proizvodi neko kašnjenje.
  • Jedna strana za čekiranje, više opcija plaćanja, liste proizvoda i slično, su sve praktične funkcije koje treba da usvojite.
  • Značajne promene u web dizajnu i tehnička podešavanja mogu zaista da povećaju prodaju tako što će poboljšati ukupno korisničko iskustvo online kupovinu.
  • Posetioci online prodavnice često žele da podele informacije o proizvodima sa svojim prijateljima. Ovo možete da im olakšate tako što ćetei dodati funkciju poput “Pošalji prijatelju” i na taj način istaknete svoje poslovanje kao neko u koga se kupci mogu pouzdati i koje prepoznaje i brine o njihovim potrebama.
  • Oprezni kupci mogu biti skeptični oko pouzdanosti online prodavnice, da će platiti više od normalne cene ili da će dobiti neispravan proizvod. Vlasnik online prodavnice može da obezbedi da opcije plaćanja uključuju pouzdane kompanije kao što su Visa, PayPal i ostali te da ponudi opcije za povrat novca, garanciju pa čai i neke popuste i bonuse kako bi se posetioci pretvorili u kupce.
  • Visoki troškovi dostave smatraju se najvećim razlogom zašto kupci ne kupuju u nekoj online prodavnici. Rešenja za to bi bilo da se naplata vrši paušalno, da se minimiziraju troškovi isporuke uzorka, ili da s napravi neki dogovo sa kompanijama za dostavu kojebi mogle da ponude određene popuste za online kupce.
  • Rezultat svih ovih promena je da online kupovina postane brza, jednostavna, praktičana i da se kupci ponovo vrate.