skype Skype je na svom službenom blogu za prošlonedeljne probleme u radu njegove usluge prošle nedelje delimično okrivio problematičnu verziju svog softvera za Windows operacijski sustav.

Naime problematična verzija softvera nosi oznaku 5.0.0.152, a problemi se javljaju kod obrade zakasnelih odgovora sa servera, što je često bio slučaj u vreme problema obzirom da su brojni serveri bili preopterećeni. U slučaju prijema tih zakasnelih odgovora klijentski softver se najčešće jednostavno srušio. Dodatni problem je što Skype radi kao peer-to-peer mreža, te svaki računar na kojem se izvršava klijentski softver može da se ponaša kao čvor koji usmerava i obrađuje promet. No računara mogu biti i "superčvorovi" (supernodes), koji održavaju veze prema više korisnika.

Obzirom da oko polovine korisnika Skype-a koristi ovu problematičnu verziju softvera, rezultujući talas rušenja klijentskog softvera podstakao je probleme u 25-30% Skype superčvorova, što je opet uzrokovalo dodatno opterećenje na ostalim Skype superčvorovima koji su takođe počeli da padaju.

Kompanija Skype ističe kako uprkos njihovom trudu da onesposobe preopterećene servere i zaustave klijentske zahteve, na kraju je ipak došlo da pada cele mreže te je servis za neke korisnike bio nedostupan 24 sata.

Kako bi rešili problem inženjeri kompanije na klijentske računare slali noviju verziju softvera u kojoj je propust ispravljen čime se automatski kreirao i veći broj superčvorova. To je pomoglo da se Skype mreža polako oporavi i ponovo počne s normalnim radu.

Šef odeljenja za informacije Lars Rabbe je objasnio da je kompanija bila obezbedila ispravljenu verziju 5.0.0.156 pre nego što je došlo do prekida usluge ali je mnogi korisnici nisu bili instalirali. Iz tog razloga je najavljeno da će kompanija poraditi na svom procesu  automatskog ažuriranja.