aljazeera Pan-arapska televizija Al-Jazeera izjavila je da je šest njenih novinara zadržano u hotelima u Egiptu i da im je onemogućen odlazak nakon što su vlasti naredili zatvaranje mrežinih ureda u Kairu.

Katarska mreža Al-Jazeera je prvobitno izvijestila da su članovi njenog osoblja zatočenici u Egiptu no, mreža je kasnije saznala da su njeni novinari zadržani od strane sigurnosnih snaga i nije im dozvoljeno da napuste svoje hotele.

Al-Jazeera navodi da su njeni novinari dio tima koji radi na njenom kanalu na engleskom jeziku. Ovo zadržavanje novinara dolazi samo dan nakon što su Egipatske vlasti zatvorile ured Al-Jazeera, a kao obrazloženje je rečeno da njeno izvještavanje daje podršku prosvjednicima i potiče nemire.

TV mreža je osudila ovo zatvaranje navodeći ga kao pokušaj da se ušutka slobodno izvještavanja. Al-Jazeera je nastavila da pokriva dešavanja u Egiptu sa fiksiranim kamerama i izvještavanjem novinara putem telefona.

TV mreža Al-Jazeera je pozvala u pomoć Egipćane, da šalju blog postove, navode izjave očevidaca i postavljaju video snimke kako bi se proširila pokrivenost ustanka protiv predsjednika Hosni Mubarak-a.

Al Jazeera je jedna od mnogih TV mreža koja pokušava da osigura video pokrivenost protesta protiv egipatske vlade. No, taj trud i nastojanja građana da šire vijesti o protestima putem socijalnih medija bili su zaustavljeni od strane vlade Egipta tako što je prekinut Internet i druge ključne linije komunikacijske.