Android_logo_90x99 Google regrutuje programere za rad od kuće na mobilnim aplikacijama za njihov Android operativni sistem. Kako izveštaji ističu, ovo je još jedan korak napred za Google koji nastavlja svoju borbu za primat na tržištu sa Apple iOS i popularnim uređajima koji ga koriste.

Benjamin Ling, Google product-management direktor, zadužen je za nadgledanje operacije koja treba da okupi softverske inženjere, stručnjake za korisnički interfejs i produkt menadžere u jedan Google tim, navode izvori dobro upoznati sa dešavanjem u kompaniji.

Takođe se navodi i da su neki trenutni radnici Google-a promenili svoje pozicije u kompaniji kako bi se pridružili ovom projektu. Projekt će biti proširen na Google kancelarije širom sveta a aplikacije bi trebalo da pokrivaju sve, od igara poput Angry Birds pa do Foursquare ček-in aplikacija. Pretpostavlja se da će aplikacije verovatno biti besplatne, ali će zato one uključivati oglase koji bi trebali da generišu prihode.

Google diše za vrat Apple-u na smartphone tržištu, a neki navode da bi Tablet poput Motorola Xoom, kojeg pokreće Google “Honeycomb” operativni sistem za Tablet-e, mogao da ugrozi neverovatno popularni iPad.

Apple je u međuvremenu napravio dogovor o ponudi iPhone putem kompanije Verizon, i ima i zdrave lead-ove kada su u pitanju aplikacije. Više od 350.000 plaćenih i besplatnih iPhone i iPad aplikacija je dostupno na Apple App Store, a više od 10 milijardi su već preuzete od lansiranja prodavnice u julu 2008 godine.

Google Android Market trenutno ima manje od 130.000 aplikacija, ali je ponuda navodno porasla više od 500 odsto prošle godine, u poređenju sa Apple App Store, čija je ponuda porasla za oko 110 odsto. Programeri su kako se čini, zagrejani za Android.

Gartner je nedavno izneo predviđanje da će aplikacije za mobilne uređaje generisati 15 milijardi dolara prihoda ove godine, a broj preuzimanja bi se trebao duplirati, sa 8,2 milijardi iz 2010 na 17,2 milijarde ove godine.