androidiphone Mobilna oglasna mreža Millenial Media, čije reklame godišnje dosegnu do 63 miliona od ukupno 77 miliona mobilnih Internet korisnika u SAD, tj. drži oko 81% mobilnog web-a, objavila je danas izveštaj u kome se navodi da je po prvi put Android OS pretekao Apple iOS i tako postao vodeći operativni sistem na mobilnoj oglasnoj mreži.

U izveštaju se navodi da Android ima 8% povećanja iz meseca u mesec te je sada došao do 46% od ukupnog broja impresija u odnosu na 32% koliko ima Apple iOS.

Android privlači veliku požnju oglašivača što pokazuju i zahtevi za oglašave na Androidu koji su porasli za 141% sa trećeg na četvrti kvartal prošle godine (što je povećanje od januara prošle godine od 3130%), a Apple beleži rast od samo 12% u istom razdoblju. RIM tokođe beleži povećajne od 60%, te raste od 224% od januara prošle godine.

Prednost Android OS je ta da se on nalazi na nekoliko proizvođača, dok su Apple i RIM operativni sistemi koji se nalaze samo na njihovim vlastitim uređajima.

U prilog Android-u ide i nedavno objavljeno istraživanje firme Nielsen, po kome 40,8 odsto američkih potrošača koji su kupili smartphone u poslednjih šest meseci, kupili su Android uređaj, dok je 26,9 odsto kupilo iPhone.

Na mobilnim uređajima najviše se igraju igrice nakon čeka sledi korištenje društvenih mreža, muzika i zabava, slanje e-maila i dopisivanje, edukacija i zapošljavanje, vremenska prognoza, sport, mape i navigacije, novosti, putovanja i odmori.

onlinetrziste