Aplikacija za mobilne telefone za koju se navodi da identifikuje odrasle koji se predstavljaju kao deca, uskoro će da bude objavljena.

Tim koji stoji iza “Odbrane Deteta” navodi da aplikacija može da analizira jezik kako bi generisala profil dobi, i identifikuje potencijalne pedofile.

Isis Forensics je razvio alatku uzimajući u obzir roditeljsku zabrinutost da njihova deca pristupaju sajtovima putem svojih mobilnih telefona.

Međutim, stručnjaci za zaštitu dece upozoravaju da ovakva tehnologija može da zavara ljude i da im da lažni osećaj bezbednosti.

Vođa projekta “Odbrane Deteta” James Walkerdine navodi: "Ovaj softver poboljšava šanse da će deca prepoznati da nešto nije u redu. Roditelji su nam rekli da bi voleli da vide neko softversko rešenje koje bi osnažilo i edukovalo njihovu decu i pomoglo im da se zaštite."

Svakako da je ovo softversko rešenje od velike pomoći, ali ono treba da bude jedno oruđe iz mnogo šireg arsenala za borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, navodi Chris Cloke šef za zaštitu dece.

Statistika Dečije SOS telefonske linije za 2009-2010 godinu pokazuje da je 1.054 dece zvalo u vezi problema na Internetu a od toga u vezi maltretiranje je bilo 39%, 10% je zvalo zbog problema sa prijateljima a 10% je prijavilo seksualno zlostavljanje.