google Matt Cutts, šef Google WebSpam tima, prošle sedmice je govorio o napretku koji je tim napravio na smanjenju količine spama u rezultatima pretrage. On je nagovestio neke promene u radu kako bi se nivo spama što više smanjio, a to uključuje i sajtove koji kopiraju sadržaj sa drugih sajtova, kao i one koje imaju nizak nivo originalnog sadržaja.

Danas je Matt Cutts izašao sa izjavom da je promena Google algoritma koja se odnosi na kopirani sadržaj usvojena na nedeljnom sastanku tima i da je već stupila na snagu.

Ovo je ciljana promena, nešto više od 2% upita bit će promenjeno na neki način, ali kada se promeni i manje od pola procenta rezultata pretrage to bude primećeno. Cilj ove promene u Google algoritmu za pretragu je da ljudi kada pretražuju češće vide sajtove koji imaju originalni sadržaj, a što manje sajtove koji pozajmljuju ili kopiraju sadržaj sa originalne lokacije,

pojašnjava Matt Cutts.

Ovo je značajna promena za Google a uticaj koji će ona da ima na sajtove tek treba da vidimo. Mnogi korisnici su pozdravili ovaj potez Google-a ali ima i onih koji žele da znaju na koji način Google razlikuje originalni od kopiranog sadržaja. Oni postavljaju opravdano pitanje, šta se dešava sa malim blogovima koji objave svoj orginalan sadržaj a potom se pojave veći sajtove koji imaju više kredibiliteta i koji kopiraju taj sadržaj? I šta se dešava sa sajtovima koji imaju legitimna "ogledala" za svoj sadržaj?

Jasno da je ovo tek početak promena kako bi rezultati pretrage bili još relevantniji a koje će posledice tih promena biti ostaje da se vidi.