Kako potrošači sve više i više vremena provode na sajtovima za društveno umrežavanje, povećava se broj mogućnosti za učinkovitije oglašavanje i povezivanje poslovanja sa korisnicima svojih proizvoda ili usluga. Svako poslovanje ili pojedinac koji zarađuje na Internetu, da bi izradilo sebe na društvenim mrežama, moralo bi sudjelovati i angažirati se u zajednicama od interesa.

To je jako koristan savjet, baš kao što treba uzeti u obzir različite mogućnosti oglašavanja unutar relevantnih društvenih kanala kako bi se kreirala svijest, održala reputacija branda ili ponudile pravovremene i relevantne ponude. Alati za oglašavanje koji su dostupni na raspolaganju na društvenim platformama su također veoma koristan alat za istraživanje pomoću kojih možete da dođete do demografskih podataka koje zatim možete iskoristiti za organski social-medijski marketing.

Za one koji tek počinju sa oglašavanjem, društvene mreže Facebook i YouTube su veoma značajne za vaš organski social-medijski marketing. Svaki od njih vam omogućava brže ostvarivanje ciljeva, dolazak do novih korisnika i kupaca, resursa, kao i mogućnost da se sve to izmjeri na nekoj vremenskoj osnovi. 

facebook-ad-money-onlinetrziste Facebook: Poznato je da društvena mreža broj jedan ima više od 600 milijuna aktivnih korisnika ali ono što je zanimljivo, 50% aktivnih korisnika prijavljuje se svaki dan. Svaki prosječan korisnik ima 130 prijatelja i povezan je sa 80 zajednica, grupa i događaja. Više od 30 milijardi komada sadržaja (linkovi, vijesti, blog postovi, bilješke, foto albumi, itd.) dijele se svaki mjesec.

Cijena Facebook oglasa je prilično razumna što omogućuje apsolutno svakome da ih teestira. Facebook nudi i prilično temeljit Vodič za Facebook oglase a njegov Centar za pomoć odgovora na većinu pitanja koja možete imati. Oglasi se pojavljuju na desnoj strani stranice.

Najbolja praksa sa Facebook oglasima u skladu sa onom koju možete naći sa PPC programima na glavnim tražilicama:

  • Postavite ciljeve
  • Ciljajte svoju publiku
  • Napravite ponudu za proizvod/uslugu
  • Oglas treba da bude jednostavan
  • Imajte snažan poziv na akciju
  • Pobrinite se oglasi ukazuju na relevantne odredišne stranice

Naravno, u slučaju Facebook-a, često ćete vidjeti da odredišna stranica oglasa nije stranica na web sajtu marketera proizvoda već Fan stranica na Facebook-u.
Možete početi sa kreiranjem svojih Facebook oglasa ovdje.

youtubehorn YouTube: Kao druga najpopularnija tražilica poslije Google-a, od online video oglašavanja do 2014 godine očekuje profit od 5,7 milijardi dolara. YouTube predstavlja ogromnu priliku za izlaganje i angažman u društvenom kontekstu. Oglasi se prikazuju unutar ili pored videa.

YouTube demografija: 18-55, sa jednakim miksom muškaraca i žena. 51% YouTube korisnika posjećuje sajt najmanje jednom tjedno, a 52% od 18-34 godine starosti najčešće dijele video zapise sa prijateljima i kolegama.

Ludi koji tek počinju sa oglašavanjem na YouTube i ne treba da očekuju da će njihov video imati viralnu popularnost ali ono što mogu da očekuju od oglašavanja jeste veliki broj impresija. YouTube može da se koristi i kao sjajan alat za promicanje video sadržaja. U stvari, sa YouTube-om možete promovirati svoj video ili oglašavanje bez obzira na druga videa. Izravno oglašavanje na YouTubeu je prilično skupo, ali također možete da se oglašavate na YouTube-u koristeći Google AdWords.

YouTube pruže veliki broj resursa za video oglašavanje, uključujući i najbolju praksu, kako da, specifikacije, analitiku, alate i ostalo. YouTube Video oglašavačka najbolja praksa uključuje:

  • Video treba da bude kratak, 60 sekundi je dobro mjerilo.
  • Naka bude privlačan, zabavan, informativan i naravno relevantan. Ako su zainteresirani, korisnici će vidjeti većinu videa.
  • Inspirirajte, ne morate samo obrazovati, Izbjegavajte fokusiranje isključivo na obrazovanje.
  • Ključne poruke treba da budu u ranoj fazi.
  • Uključite poziv na akciju

Započnite sa YouTube oglašavanjem ovdje.