preglednici-onlinetrziste Prema podacima koje je prikupila tvrtka StatCounter, Mozilla Firefox je prestigao Microsoft Internet Explorer na tržištu Europe, što je prvi put da je Microsoft sa svojim IE izgubio primat ne nekom od velikih svjetskih tržišta.

U prosincu je Firefox držao 38,1% europskog tržišta, dok je udio Internet Explorer-a pao na 37,5%. No najveći rast je zabilježio Google Chrome čiji je udio porastao na 14,6% u poređenju sa 5,1% koliko je imao godinu dana ranije. Naime, Firefox je prestigao Internet Explorer usprkos činjenici da je zadržao približno isti udio koji je imao prošle godine, dok je za pad udjela Internet Explorera najzaslužniji Google Chrome. Također, jednim djelom za pad udjela Internet Explorer-a tj. porast korištenja alternativnih preglednika, je zaslužan i dogovor Europske komisije i kompanije Microsoft prema kojem je svim korisnicima Windows-a u Europi, na starim i novim računalima, data mogućnost izbora Internet preglednika među 12 ponuđenih.

Na globalnoj razini udio Microsoft Internet Explorer je u prosincu pao na 46,9%, dok je Firefox imao udio od 30,8%. Udio Google Chrome-a je sada 14,9%.
statistika-ie-onlinetrziste