android-iphone Prema istraživanju firme Nielsen, 40,8 odsto američkih potrošača koji su kupili smartphone u poslednjih šest meseci, kupili su Android uređaj, dok je 26,9 odsto kupilo iPhone a 19,2 odsto kupilo je BlackBerry.

Novi kupci smartphone uređaja češće se odlučuju da kupe Android uređaje nego iPhone, i to traje od juna 2010 godine.

Generalno, potražnja smartphone uređaja je u porastu, što je dovelo do ukupne ekspanzije na smartphone tržištu.I iOS i Android imaju koristi od povećanja broja kupaca a kompanija Nielsen navodi trend od novembra prema kom se 45 odsto korisnika pre odlući za smartphone nego li za klasičan mobilni telefon a to je trend koji će se sigurno nastaviti i u 2011 godini.

Kako istraživanje pokazuje, korisnici sve manje kupuju RIM uređaje. U junu 2010 godine, skoro 35 odsto kupaca je kupilo RIM uređaje a odmah sledeći mesec njih 25 odsto. Od novembra meseca, samo 19,2 odsto novih kupaca odlučilo se za RIM uređaje.

Apple i dalje održava malu prednost u odnosu Android, sa 28,6 odsto tržišta (Android trenutno ima 25,8 procenata). U junu 2010 godine Apple je imao 27,9 odsto dok je Android imao 15 odsto smartphone tržišta. RIM-a je u padu, u junu 2010 godine, imao je 33,9 odsto a sada samo 26,1 odsto.

Ovi brojevi nisu posebno iznenađujući s obzirom da kompanija za mobilno oglašavanje AdMob već mesecima govori da Android sustiže iPhone uređaje, a NDP je u avgustu naveo da se Android telefoni prodaju brže od iPhone.

Iako je trka neizvesna, mnogi su mišljenja da je preuzimanje opšteg potrošačkog tržišta od strane Android-a neminovno.

smarphone_share-onlinetrziste