skype Za mnoge korisnike Skype je alat koji je jednostavno zamena za telefon ili način da se obave međunarodni pozivi bez plaćanje.

Iako ga ogromna većina koristi za direktnu komunikaciju ipak postoji toliko mnogo drugih načina za korišćenje Skype-a. U stvari, mnogi veruju da će u drugoj polovini 2011 godine biti sveprisutno korišćenje video komunikacije na mobilnim uređajima što će rezultirati da će se neke od Skype karakteristika još više koristi za poslovanje.

Smartphone korisnici sve više koriste svoje uređaje za video razgovore, snimanje videa i deljenje video zapisa, poslovnu komunikaciju, tako da će kreiranje sadržaja i kolaboracija u tom smislu postati uobičajena pojava.

Kreiranje sadržaja pomoću Skype-a

Snimanje Skype pozive i video ćaskanja je sjajan način za kreiranje epizodnog video sadržaja koji može biti iskorišćen za prikazivanje na vašem sajtu. Činjenica da su snimci sačuvani direktno u računaru eliminiše nekoliko koraka u procesu kreiranja sadržaja. 

Korišćenjem i nezavisnih aplikacija za snimanje kao što su Call Recorder (Mac) ili Pamela (PC) možete snimati audio i video sa Skype-a. Ovi programi snimaju vaš glas i glas onoga sa kim razgovarate odvojeno, što umnogome olakšava kasniju obradu.

Znači, pomoću Skype-a možete da pravite intervjue, snimite određene video priloge ili telefonski razgovor koji bi mogli da postujete na svoj blog. Ako bi koristili SkypeIn telefonski broj vaš gost nebi morao imati nalog na Skype-u kako bi vas pozvao.

Ne bi bilo loše da nabavite, ako već nemate, USB mikrofon i USB slušalice, kako bi zvuk bio što bolji. Takođe ne bi bilo loše da imate i dobru HD kameru, na primer Canon HF20 koja ima ulaz za spoljni mikrofon i fleš memorijsku karticu.

Neke Skype funkcije sa kojima možete da poboljšate kolaboraciju

  • Možete dodati više kontakata i pretvoriti Skype-u alatku za konferencijski poziv.
  • Možete da kreirate grupe kontakata i koristite IM funkciju kako bi kreirali grupnu chat funkciju.
  • Možete da delite ekran sa ljudima sa kojim komunicirate i tu funkciju iskoristite za neki vid brze demonstracije, da nekom nešto pokažete i sl.
  • Možete da prenesite i datoteke tokom razgovora.

Skype sa svojim funkcijama je na putu da postane veliki igrač u prostoru video i mobilnih uređaja. Kompanija je nedavno kupila Qik, što je jasna potvrda puta kojim Skype namerava da se kreće.

Prodaja i korištenje mobilnih uređaja je u porastu a Skype sa svojom mobilnom aplikacijom prati trendove i omogućava korisnicima korišćenje servisa na svojim mobilnim uređajima.