android-trojan Stručnjaci bezbednosne firme Lookout Mobile Security upozoravaju na pojavu novog "trojanca" koji napada Anroid uređaje i ističu kako predstavlja najsofisticiraniju bezbedosnu pretnju za mobilne uređaje koja se do sada pojavila.

Trojanac nazvan Geinimi prvo se pojavio u Kini, a sposoban je preuzeti veliku količinu ličnih podataka i poslati ih na udaljene servere. Prema tvrdnjama stručnjaka iz Lookout-a, Geinimi ima karakteristike botnet-a i najsofisticiraniji je softverska pretnja mobilnim uređajima koju su do sada videli.

Geinimi se širi "upakovan" u aplikacije, prvenstveno igrice, i to putem nezavisnih prodavnica aplikacija. Zaražene aplikacije prilikom instalacije zahtevaju znatno veća ovlaštenja u odnosu na originalne verzije softvera. Više detalja o ovom trojancu pogledajte na blogu firme Lookout.

Većina korisnika preuzima aplikacije sa oficijelnog Android Market, što je sigurnija opcija, a ako baš morate da preuzmete neke aplikacije sa drugog mesta, pre nego što to uradite uverite se da nepostoji pretnja od softverske zaraze.