GERMANY CEBIT Budućnost novinarskog izveštavanja je nesumnjivo digitalna, ali koji je to najbolji način za pričanje priča u ovom hrabrom novom svetu. U SAD-u, The Knight News Challenge finansira inovativne novinarske projekate već pet godina, a sada sličan projekat je sada pokrenut i u Evropi, uz podršku od 2,7 miliona eura bespovratne pomoći od Google-a.

IPI News Innovation Contest će voditi Međunarodni institut za štampu sa sedištem u Beču i ima za cilj da, kako to Google kaže, “pronađe i finansira inovativne ideje koje će imati trajan uticaj na budućnost digitalnih vesti u zajednicama širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike. ”

Konkurs je u potrazi za “probojnim, inovativnim idejama sa potencijalom za stvaranje održivog uticaj”, i komercijalne i neprofitne organizacije mogu da konkurišu ako razvijaju digitalnu (uključujući i mobilnu) i open-source tehnologiju, kreiranu od strane novinara ili za novinare, distribuiran u javnom interesu.

Pobednici The Knight News Challenge, koji su takođe nedavno dobili donaciju od Google-a, su uključeni u veliki broj projekata od lokalnog wikis do lokalne mape vesti u realnom vremenu.

Rok za prijave je 1. juni 2011 godine a više o samom konkursu pogledajte na zvaničnoj stranici IPI News Innovation Contest.