Talk-Powered-Phone-500x333 Znanstvenici Nacionalnoga instituta za zdravlje su otkrili da se nakon 50-minutnog razgovora mobitelom, metabolizam mozga u malom dijelu blizu antene promijenila, to jest, da je moždana aktivnost na tom dijelu brža za 7%. Ovo istraživanje je sprovedeno na uzorku od 47 ljudi koji su praćeni godinu dana.

Studija nije dokazala štetnost korištenja mobitela, čak i znanstvenici  Nacionalnoga instituta za zdravlje tvrde da njihova studija vjerojatno neće dati odgovor na pitanje o povezanosti korištenja mobitela i tumora na mozgu.

Mi smo pokazali da se u dijelu mozga najbližem anteni pojačava metabolizam glukoze, ne znamo da li ovo može biti štetno ili može imati potencijalne pozitivne efekte. Kada imate ovakve podatke, ne možete ih ignorirati. Moramo se voditi objektivnim podacima, a postoje podaci koji pokazuju da je ljudski mozak osjetljiv na izloženost elektromagnetskom zračenju, sviđalo se to nama ili ne. Sada, moramo da shvatimo da li je to dobro ili loše,

ističe dr Nora D. Volkow, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabe opojnih droga, koja je autorica ove studije objavljene u časopisu američke liječnike udruge (JAMA).

Cilj studije bio je istražiti kako mozak reagira na elektromagnetska polja koja stvara signal bežičnih telefona.

Uporaba mobitela dramatično je porasla od sredine osamdesetih godina kad su se pojavili. Vjeruje se da ih je diljem svijeta u uporabi oko pet milijardi.

Većina glavnih medicinska skupina, uključujući American Cancer Society, National Cancer Institute i Food and Drug Administration, izjavljuju da su postojeći podaci o mobitelima i zdravlju ohrabrujući. Bilo je međutim studija koje su povezivale  izloženost mobitelu s povećanom opasnošću od raka mozga, ali velika Europska studija objavljena prošle godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) pokazala je svoj nalaz koji pokazuje da nema povećanog rizika od rijetkih tumora mozga među korisnicima mobitela.

dr Nora D. Volkow ističe i činjenicu da bi neka buduća istraživanja mogla pokazati da bi se elektromagnetski valovi emitirani iz mobitela mogli koristiti za poticanje mozga u svrhu terapije . Na kraju je i kazala da ovo istraživanje ne bi trebalo da alarmira upotrebu mobilnih telefona, jer jednostavne mjere opreza kao što je korištenje slušalica može da ublaži eventualnu zabrinutost.