googlesocial Google je prije dvije godine predstavio Social Search koji omogućava pretraživanje i kroz socijalne mreže a danas je objavljen i update socijalne pretrage. Od danas se rezultati socijalnog pretraživanja neće više nalaziti na dnu stranice kao do sada, već će se pojavljivati među ostalim rezultatima, kao svojevrsna mjesavina socijalnih i organskih rezultata pretrage.

Mnogi će smatrati ovaj potez sjajnim s obzirom da rezultati koji dolaze od ljudi koje poznajete čine bitan faktor u relevantnosti. Do sada je bilo lako ignorirati ovakve rezultate kada su se oni nalazili na dnu stranice.

Ipak, ogroman nedostatak ove Google-ove socijalne pretrage je taj da u ovoj mješavini nedostaju rezultati sa najveće socijalne mreže, Facebook. Budući da prema poslednjim procijenama, Facebook ima oko 600 miliona korisnika id a većina socijalnih aktivnosti se dešava upravo na Facebook-u, onda je ovo prilično velika rupa u iskustvu Google-ovog socijalnog pretraživanja.

Google navodi da ćete uskoro moći vidjeti update sa Blogger-a, Twitter-a, Flickr-a, LinkedIn i “javno dostupnih sajtova”.

google-social-update

Da bi koristili socijalnu pretragu morate biti prijavljeni preko vašeg Google računa. Trenutno ove mogućnosti su dostupne samo na Google.com, a objavljeno je da tokom idućih nekoliko tjedana ove mogućnosti biti dostupne i na svim ostalim Google tražilicama.

Prema nekim navodima Google planira da u socijalnu pretragu uključi i YouTube, StumbleUpon, Reddit, Quora, Delicious i Digg. Za više informacija pogledajte  video.