ff_hackerville_romania_f Tri sata od Bukurešta, rumunjskom državnom cestom 7, dolazite u grad Ramnicu Valcea koji prepoznajete po trgovini Mercedes-Benz koja se nalazi na samom ulazu u grad. Nedaleko se nalazi još jedna trgovina luksuznih europskih automobile, u stvari, cijeli grad je prepun skupih automobila, BMW, Audi i Mercedes koje voze dvadestogodišnjaci sa zlatnim lancima oko vrata. Među službenicima za provedbu zakona diljem svijeta, ovaj grad od 120 tisuća stanovnika ima nadimak: Hackerville.

Grad je doista pun online lopova ali samo mali postotak njih su pravi hakeri. Većina je specijalizirana za eCommerce prevare i malware napade na poduzetnike. Prema navodima vlasti, na ovaj način desetci milijuna dolara su dospjeli na ovaj prostor u posljednjih deset godina, što je potaklo razvoj, izgradnju novih stambenih zgrada, noćnih klubova i trgovačkih centara. Ramnicu Valcea je grad koji se bavi cyber kriminalom, a posao zadnjih godina cvjeta.

Godine 1989, revolucija koja je počela sa antivladinim nemirima završila je izgnanstvom Nicolae Ceauşescu i njegove supruge, a zemlja se počela prelazak na tržišno gospodarstvo. 1998 godine, počela je druga revolucija, Internet.

Ramnicu Valcea je grad koji je bio bolji nego mnogi gradovi u ovoj relativno siromašnoj zemlji, imao je desetljećima staro kemijsko postrojenje i skroman turizam. No, većina mladih se borila da pronađe posao. Nitko zapravo ne zna kako i zašto su ta djeca počela sa Internet prijevarama.

Ali, bez obzira na razlog, online kriminal je poprimio ogromne razmjere do 2002 godine. Cybercafe-i su nudili jeftin pristup Internetu, a prevaranti Ramnicu Valcea su svoje vrijeme trošili objavljivanjem lažnih oglasa na eBay-u i drugim aukcijskim sajtovim na kojim su mamili žrtve od kojih su naplaćivali neke nepostojeće proizvode i usluge. To je poprimilo tolike razmjere da su se na kraju, FBI agenti u SAD-u i Bukureštu počeli zanimati za ovaj Rumunjski grad.

U početku, ovi rumunjski prevaranti nisu baš bili, kako bi rekli, genijalci. No, kao i u bilo kom drugom poslu, vremenom, prevaranti su počeli da inoviraju svoje metode i da se prilagođavaju novim online tokovima. Ranije su se služili metodom uspostavljanja lažne usluge, tj., od žrtve se zatraži da uplatu pošalje navodno pouzdanoj trećoj strani, čije web sajt je napravljen da izgleda kao legitimna tvrtka.

Tijekom godina, prevaranti postaju sve bolji u svojim prijevarama. Priča o nevjerojatno niskoj cijeni rabljenog automobila, gdje se prevarant predstavlja kao američki vojnik stacioniran u inozemstvu, i koji želi da proda vozilo jer ga ne vozi, (tu se uspostavlja kontakt sa povjerljivim kontaktom u SAD, koji će primiti novac). Ranije bi prevaranti jednostavno zatražili plaćanje unaprijed za nepostojeće vozilo, a sada to ide tako da prevarant koji se predstavlja ko prodavac nudi da se automobil pošalje na pregled (sa pričom kako postoji mnogo prevara i kako je on tobože pošten i da je zato spreman da pošalje vozilo na pregled) čak insistirajuči da žrtva na plaća ništa, osim “shipping”, tj., slanja na pregled.

Ovi prevaranti su postal pravi umjetnici, čak su naučili kako da kreiraju određena scenarija. Viđali smo email-ove ovih prevaranata u kojima se nalaze upute o tome kako odgovoriti na različita pitanja. Počeli su sa angažiranjem ljudi sa odličnim znanjem Engleskog jezika koji kreiraju email-ove namjenjene potencijalnim žrtvama u SAD-u. Sve prevare su podržane od strane lažnih stručnjaka iz neke specifične niše, i sa lažnim web stranicama koje treba da pruže lažni osjećaj sigurnosti.

navodi Michael Eubanks, agent FBI u Bukureštu.