carl-icahn1 Investitor Carl Icahn ponudio je da kupi softversku tvrtku Mentor Graphics Corp za oko 1,86 milijardi dolara u gotovini, nakon što je početkom mjeseca objavljeno da je tvrtka na prodaju.

Ova ponuda od 17 dolara po akciji predstavlja 17 posto premije na tvrtkinu zaključnu cijenu na burzi od 18 veljače. Carl Icahn je izjavio da je ponuda uvjetovana Wilsonville-om, Mentor-ovim uklanjanjem odredbi o anti-preuzimanju, koje su su tvrtkine tzv otrovne pilule.

Icahn je pozvan za prodaju tvrtke, koja pomaže inženjerima elektroničkih proizvoda da riješe probleme dizajna za čipove. Mentor je izvijestio o dvogodišnjem gubitku neto prihod koji je u konstantnom padu od 2008 godine. Prema podacima koji su bili dostupni, Carl Icahn je najveći dioničar kompanije Mentor.

Vjerujemo da postoji potencijalni strateški ponuđača za Mentor Graphics čija ponuda će odražavati inherentnu sinergija i biti superiornija od naše ponude od 17 dolara,

naveo je Carl Icahn u pismu upućenom Bordu Direktora kompanije Mentora.

Icahn je vođa grupe Investitora koji kupuju udjele u tvrtkama za koje smatraju da su podcijenjene, a zatim prave promjene u menadžmentu i upravljanju kompanijama kako bi se poboljšale cijene dionica. Njegovi ciljevi su se kretali od Time Warner Inc i Motorola Inc pa do Lions Gate Entertainment Corp. Časopis Forbs je prošle godine procijenio bogatstvo Carl Icahn-a na 11 milijardi dolara.