canada-discipline-internet-ars-thumb-640xauto-19434 Kanadska komisija za regulaciju radija, televizije i telekomunikacija u Kanadi (Canadian Radio-Television and Telecommunications commissions ili CRTC) nedavno svojom odlukom o izmeni pravila plaćanja je praktično ukinula flat rate pristup Internetu koji je danas postao standard po kojem se pristupa Internetu u razvijenim zemljama.

Konrad fon Finckenstein, šef komisije, izjavio je da je čuo “o zabrinutosti Kanađana” o izmenjenim pravilima plaćanja. Ova nova pravila omogućavaju dominantnom DSL provajderu, kompaniji Bell Canada, da nametne plaćanje po korišćenju malim ISP koji koriste delove njihove mreže za pružanje usluga.

Mali Internet provajderi odmah su morali da revidiraju svoju ponudu krajnjim korisnicima, čime je bila ugrožena cela Internet ekonomija u Kanadi. Kanađani su bili suočeni s ograničenjem protoka podataka na svega 25 gigabajta mesečno.

Krajnji korisnici su se odmah pridružili manjim provajderima i organizovali pisanje peticije kanadskoj vladi da promeni odluku CRTC-a. Reakcije na tu odluku mogle su se čuti i van granica Kanade, te je na kraju kanadski premijer Stephen Harper obećao da će nešto uraditi. Na svom službenom Twitter profilu je objavio da je zatražio od CRTC-u da revidira svoju odluku.

“Mi nemamo monopol na mudrost,” priznao je Konrad fon Finckenstein, dodajući da je CRTC odlučila da suspenduje nova pravila za 60 dana u toku kojih će da preispita svoju odluku.

Čak i ako nova pravila plaćanja budu u potpunosti ukinuta, mali provajderi će i dalje biti u nezavidnoj poziciji jer oni poseduju samo nekoliko procenata kanadskih korisnika. Kao što je Konrad fon Finckenstein primetio, većina Kanade funkcioniše dvostruki monopol. Bez obzira na to šta će biti sa novim pravilima, kompanija Bell Canada i kablovske kompanije će i dalje biti slobodne da diktiraju uslove na tržištu na kojem samo mogu da stradaju nail provajderi.