London_Stock_Exchange_thumb230 Londonska Burza je uspješno instalisala novi “engine” koji se temelji na Novell SUSE Linux tehnologiji u trgovini uživo. Ovaj potez je okarakteriziran kao jedan od najznačajnijih tehnoloških dostignuća Londonske Burze.

Danas se od 08:00 na glavnom mjestu razmjene počelo se trgovati uživo sa Millennium IT “engine”, razvijenom u C++ programskom jeziku i koji radi na SUSE Linux-u. Za vikend su podešeni svi pristupnici od klijenata do mreže i centara podataka, izjavio je izvršni direktor Londonske Burze, Xavier Rolet.

Novi sustav će zamijeniti postojeću TradElect platformu napisanu u C# i koja se temelji na Microsoft .Net arhitekturi na Windows Server-u i SQL Server-u, a nadograđena je od Accenture 2007 godine po cijeni od 40 milijuna funti. Odluka o napuštanju TradElect platforme i prelaska na neki drugi sustav donesena je još 2009 godine nakon nekoliko “ispada” koji su se desili i koji su ne malo uzdrmali Londonsku Burzu.

Alternativno mjesto trgovanja na Londonskoj Burzi, Turquoise, već četiri mjeseca pokreće Millennium Exchange, koje je imalo nekoliko problema na sustavu zbog kojih je i prolongiran prelazak glavnog mjesta trgovanja na Millennium. Jedan od većih incidenata dogodio se u studenom prošle godine kada Londonska Burza nije radila dva sata a čitav problem je kasnije pripisan ljudskoj grešci iako su mnogi mediji izvjestili da je na mrežu Londonske Burze izvršen napad.

Jednodnevni TradElect ispad koji se dogodio 2007 godine, koji je razljutilo klijente, je nešto što Londonska Burza pokušava da izbjegne da se ikada više dogodi, i kao rezultat tih nastojanja je i objava Burze da vrlo ozbiljno razmatra ideju o postavljanju svih glavnih sustava na Linux .