onlinetrzistre Da ne bude zabune, e-knjige su veoma unosan online posao i bez obzira koju reč ili frazu vi tražili, na stranicama rezultata pretrage će se uvek pojaviti neke e-knjige na prodaju. Najbolja stvar vezana za e-knige je ta da su one potencijalno najunosniji posao koji možete da pokrenete na Internetu.

Ako razmišljate o prodaji e-knjiga na Internetu kako bi zaradili novac, onda je najbolja star koju možete da uradite ta da napišete vlastitu e-knjigu. Pitate se zašto to da radite kada ima toliko affiliate e-knjiga koje možete reklamirati i na taj način obezbediti da vaša online zarada bude više nego pristojna?

Odgovor je jednostavan. Ako biste napisali vlastitu e-knjigu samo ćete je vi prodavati, tako da sa time dobijate jedinstveni proizvod jer ćete ga samo vi imati.

Dakle, prva stvar koju treba da uradite jeste da se odlučite za temu o kojoj ćete pisati. Nemojte da vam bude mrsko da napravite neko istraživanje tema koje su trenutno popularne. Zarada na Internetu prodajom proizvoda će uvek biti aktuelna tema za veliki broj ljudi, tako da svaka tema koja spada u to područje a nema baš neku veliku konkurenciju, može da vam donese dobru zaradu. Razmislite i o tome šta je to što je vama lično zanimljiva teme i istražite da li neki od vaših hobija može da pruži plodno tlo za pisanje.

Nakon što izdvojite neke od ideje za koje smatrate da bi mogle da budu unosne, potrebno je da za svaku od njih istražite kolika je velika konkurencija. Ako konkurencija i nije baš velika onda je sledeći korak koji treba da napravite, istraživanje popularnosti vaša teme, u smislu, da li bi ona mogla da privuče dovoljno prodaje. Uradite istraživanje ključnih reči i jednostavno pogledajte povezane termine pretrage na Google-u, to je nešto što vam može dati odgovore na vaša pitanja.

Uzmimo da je ideja dobra i da će vaša e-knjiga biti popularna. Sledeće što trebate da uradite jeste da isplanirate sadržaj i osmislite neki dobar naslov. Naslovi su vrlo važni jer oni vašim potencijalnim kupcima daju ideju o tome što mogu da očekuju od same e-knjige. Naslov treba biti specifičan, intrigantan, ne predugačak…, jednom rečju, obećavajući.

Najveći problem, kada je u pitanju pisanje same knjiga je kako se zadržati na temi. Vrlo često se dešava da pisci odlutaju sa teme, zbog čega je dobro imati unapred napisanu formu koju bi pratili i koja bi vas uvek držala na pravom pravcu.

Ako smatrate da pisanje knjige nije nešto što bi vi mogli da uradite, ni to više nije problem, sada postoji veliki broj sajtova na kojima možete iznajmiti ghostwritera koji će napisati e-knjigu za vas, naravno, vaše ime će da stoji na mestu rezervisanom za pisca e-knjige dok će ghostwriter da se zadovolji honorarom. Sa ovim pristupom imate potpunu kontrolu nad projektom a takođe i dovoljno slobodnog vremena za druge poslove poput razvoja strategije marketinga i prodaje dvoje e-knjige.

Usput, sam naziv “e-knjiga” može biti pogrešno shvaćen od onih koji su novi u ovome. E-knjiga može imati stotinu strana ali može imati i samo deset. Cena za kraće e-knjige će naravno biti niža, ali je još uvek dovoljno visoka s obzirom na dužinu same knjige. Naravno, morate razmišljati dalje od same e-knjige ako želite da prodate što više primeraka. Porebno je da  imati svoju web stranicu ili blog koji bi vam služili za promociju e-knjige.

Takođe, tu je i cena vaše e-knjige o kojoj treba da razmislite veoma pažljivo. Nemojte biti pohlepni ali u isto vreme ne treba ni da budete prejeftini, želite li ostaviti utisak da se radi o kvalitetnoj knjizi. Prosurfajte Internetom tražeći slične naslove kako bi videli cene na koje bi mogli da se ugledate.

Također možete prodati više primeraka svoje e-knjige ako budete nudili neke bonuse uz svaku kupljenu e-knjigu. Ti bonusi mogu da budu neki interesantni tekstovi, istraživanja, statistika, video sadržaj, sve zavise od teme o kojoj pišete kao i od korisnika koje ciljate.

Krajnji cilj za vas bi trebao biti, serija e-knjiga od kojih svaka ima svoju web stranicu na kojoj se reklamira i prodaje.

Najteže je napisati prvu e-knjigu, nakon toga svaka sledeća je lakša za prethodno stećeno iskustvo, što znači da ćete pistati bolje, brže, pisati kvalitetnije naslove i birati sve bolje teme  za svaku sledeću knjigu. Online zarada koju ćete imadi na ovaj način može da iznenadi sva vaša očekivanja a najbolje od svega što vam za to nije bilo potrebno nikakvo ulaganje sem malo vremena i volje.