blogovanje-od-kuce Danas mnogo ljudi bloguje a mnogi od njih na taj način zarađuje i novac na Internetu. Mnogi počinju da zarađuju sa blogovanjem pored svog stalnog posla. Sada se verovatno pitate kako započeti zarađivati novac blogovanjem od kuće?

Pretpostavimo da ste kreirali svoj blog, izabrali domen i hosting. Takođe, sadržaj kao jedan od najbitnijih elemenata za privlačenje prometa sa pretraživača treba da bude kvalitetan, unikatan i zanimljiv za vaše posetioce. Izaberite tematiku vašeg bloga i redovno, nakon što odmorite od posla, počnite da pišete članke za svoj blog.

E, sada kada imate i sadržaj, počeli ste da dobijate promet sa pretraživača a vaš blog je sve bolje i bolje rangiran na stranicama rezultata pretrage. Ono što vam sada treba jeste monetarizacija vašeg bloga i truda uloženog u njega. Postoji nekoliko načina online zarade blogovanjem. Evo nekoliko najpopularnijih:

Oglašavanje sa Google AdSense

Google AdSense je vrlo popularan program online oglašavanja koji nudi Google. Ovakav način se naziva i kontekstualno oglašavanje. AdSense isporučuje tekstualne, slikovne ili video oglase na vaš blog u zavisnosti od sadržaja vašeg bloga. Prvo što treba da uradite jeste da se prijavite za Google AdSense program. Način online zarade sa ovim metodom jeste da svaki put kada posetilac klikne na ove oglase na vašem blogu vi bivate plaćeni za to. Plaćanje nije isto za sve ključne reči, za neke dobijate više a za neke manje novca. Zbog toga je bolje birati ključne reči (temu) za koje bi bili više plaćeni.

Affiliate programi

Affiliate programi mogu da vam donesu stvarno veliki novac. Ovi programi pomažu blogerima da zarade novac promocijom tuđih proizvoda. Ovo je odličan način zarade novca na Internetu, jer ima toliko mnogo različitih vrsta proizvoda koji se prodaju na Internetu. ClickBank Commission Junction, ClixGalore i LinkShare su četiri najveća Affiliate provajdera na Internet. Na njima možete da pronađete proizvod koji želite da promovišete ali zapamtite da tražite proizvode koji su relevantni sa temom vašeg bloga jer vam to daje mogučnost za boljom prodajom i boljom zaradom.

Prodaja reklamnog prostora

Još jedan način zarade sa blogom jeste prodaja oglasnog prostora za online oglašivače. Možete uzeti oglasa direktno od oglašivača ili možete da koristite sistem za reklamiranje. Adbrite i Pheedo su dva sistema koji omogućavaju da prikazujete oglase na svom blogu. Naravno, pre prodaje reklamnog prostora je potrebno dokazati da oglašivačima da je vaš blog popularan. To znači da porate da poradite na prometu i optimizaciji za Internet pretraživače.

Ovo su samo neki od načina zarade sa blogom. Takođe možete naći i neke druge načine monetarizacije ali koji god da koristite potreban vam je kvalitetan sadržaj i promet sa pretraživača, bez toga ništa. Znači, što kvalitetniji sadržaj imate imat ćete više posetilaca a više posetilaca znači više mogućnosti i više novca za vas.