gmail Četiri Internet giganta, Microsoft, Google, Yahoo i Facebook, već duže vrijeme ulažu jako mnogo novca na web orjentirani e-mail, ali nitko od njih ne očekuje da bi im se ta ulaganja mogla vratiti. Umjesto toga, e-mail je stavljen u funkciju da služi kao mamac za druge profitabilnije proizvode.

Realnost svakog poslovanja jeste niska cijena oglašavanja i klikovi koji dolaze kroz njih i to je jedan od razloga zašto su inovacije u e-mail tako spore. Paul McDonald, predstavnik Gmail tima, također je istakao da svaki put kad su oni testirali neku veču promjenu, korisnici su se žalili.

Mnoge tvrtke ističu da je e-mail staromodan ali je apsolutno neophodan kao sredstvo koje još uvijek zauzima veliki dio vremena koji korisnici troše online.

Organizator Inbox Love konferencije, posvećene e-mail novostima, Dave McClure, napominje da sve usluge (osim novog Facebook-ovog sustava poruka) imaju stotine milijuna korisnika, a zatim upitao da li je bilo koja od njih zaradila novac.

David Dennis, predstavnik Hotmail-a na ovoj konferenciji je govorio o tome da Hotmail dovodi promet na tražilicu Bing i promiče nove značajke paketa Office, ali ističe i da Microsoft nesmatra Hotmail kao uslugo koja treba da mu donese profit. Miriam Gellar iz Yahoo-a je dao isti odgovor, e-mail servis donosi jako veliki promet, i to je to, nema direktnog profita od usluge ali zato ona pomaže da druge i proizvodi donesu profit kompanijama. Paul McDonald, predstavnik Gmail tima također je naveo da je Gmail glavni pokretač Google Enterprise prodaje.

Drugim riječima, e-mail kao usluga ne donosi novac ali je usluga na osnovu koje drugi proizvodi mogu da se prodaju i to je razlog zašto nema nekih velikih inovacija.