Tražite jednostavan način da zaradite novac online? Šta mislite o tome da pokušate da zaradite novac na Internetu sa recenzijama na svom vlastitom sajtom! Nije to toliko komplikovano koliko se možda čini. Web sajtovi sa recenzijama su u osnovi sajtovi koji objavljuju informacije i recenzije o različitim proizvodima i uslugama. Da bi zaradili novac sa recenzijama, morate prvo postati affiliate za neke proizvode ili usluge za koje želite napisati recenzije. To što ste affiliate vam omogućuje da dobijete proviziju svaki put kad netko kupi taj proizvod ili se pretplati na uslugu koristeći link koji se nalazi u vašoj recenziji.

Potrebno je da napravite nekoliko osnovnih koraka kako bi zaradili online pišući recenzije na vlastitom sajtu.

Odaberite nišu
Odaberite o kojoj vrsti proizvoda ili usluga želite pisati recenzije. Najbolje rješenje jeste da se usredotočite na jednu nišu jer specijaliziranje vam daje veću vjerodostojnost. Odaberite nišu koja je popularna ali i koja nije previše pretrpana, odnosno u kojoj nemate previše konkurenata.

Napravite web sajt ili blog
Možete kupiti vlastiti domen ili koristiti neke besplatne stranice ili blog na kojem bi pisali svoje recenzije. Preporuka je da kupite vlastiti domen jer vas to košta samo 10-tak dolara godišnje i nekoliko dolara moljac za hosting. To što imate vlastiti domen daje vam više kontrole nad vašim stranicama a osim toga izgleda profesionalnije.

Registrirajte se affiliate mrežama
Najpopularniji i najlakši način online zarade pisanjem recenzija jeste da postanete affiliate za proizvod o kojima želite da pišete recenzije, tako da ako netko kupuje proizvode putem linka koji se nalazi u vašoj recenziji, vi dobivate proviziju.

Danas većina trgovaca imaju affiliate program putem kojih daju proviziju ljudima za promicanje njihovih proizvoda. Ali, ako pokušate tražiti proizvode jedan po jedan a zatim se registrirati za njihov affiliate program, vidjećete da je to pomalo zamarajuće i da je vrlo teško sve to pratiti. Zato je najbolje rješenje da koristite affiliate mreže kako bi pronašli proizvode za promidžbu.

Affiliate mreže su u osnovi mjesta na kojima oglašivači mogu naći ljude za promicanje svojih proizvoda a izdavači i affiliates mogu pronaći proizvode i usluge za promicanje.

Registriranje na partnerskim mrežama čini da vrlo jednostavno i brzo pretražujete i pronalazite proizvode, relativne za vašu nišu, koje bi mogli promicati. Neke od najboljih affiliate mreža su MaxBounty, CommissionJunction i Clickbank. Također, nije loše da koristite i Amazon affiliate program za pronalaženje proizvoda za promidžbu.

Odaberite proizvode o kojima ćete pisati recenzije
Nakon registracije na nekoliko partnerskih mreža, svoje vrijeme je da pronađete dobar proizvod za koji će te napisati recenziju. Pokušajte odabrati proizvod koji se dobro prodaje jer popularan proizvod će vam olakšati i promoviranje i samu prodaju.

Isto tako, potrebno je da dobro upoznate proizvod koji prodajete i za koji planirate da napišete recenziju jer samo tako možete dati poštenu ocjenu o njemu. S druge strane, svaka rasprava ili pitanja o proizvodu u zavisnosti od toga koliko ga poznajete može da vas potopi ili lansira kao dokazanog stručnjaka.

Pisanje recenzija
Sada trebate napisati recenzije o proizvodu koji ste odabrali za promicanje. Možete koristiti svoje iskustvo da napiše detaljnu recenziju o proizvodu ili angažitati netkog drugog da to uradi umjesto vas. Naravno, u sklopu vaše recenzije treba da se nalazi link koji korisnika vodi na stranicu proizvoda. Svaka kupnja koja se obavi putem vašeg affiliate linka znači proviziju za vas. Više proizvoda, više recenzija, više novca za vas.

Promovirajte vaš web sajt sa recenzijama
Da bi zaradili novac na Internetu sa svojim sajtom morate da na njega dovedete promet a da biste to postigli, morate promovirati svoj web sajt. Postoji mnogo načina da promovirate web sajt ili blog. Pa tako, možete postovati po forumima, davati komentare na blogovima, postati član Facebook grupe gdje bi promovirali svoj sajt, tu je Twitter, YouTube i ostali načini. Koristeći neki od ovih načina ili kombinirajući sve njih postižete to da dobivate povratne linkove na svoj sajt koji daju relevantnost vašim stranicama koje tražilice izuzetno cijene i nagrađuju boljim rangiranjem na stranicama rezultata pretrage.

Tu je također i Artikl marketing, kao najjeftiniji i jedan od najefikasniji načina sa kojim možete da dobijete jako mnogo kvalitetnih linkova.

To je to. Online zarada pisanjem recenzija je jedan vrlo jednostavan i unosan posao koji možete da radite i od kuće. Nakon što napišete nekoliko recenzija vidjećete da svaku sljedeću pišete brže i lakše. Krajnji cilj ovog načina online zarade bi bio da u nekoj budućnosti imate nekoliko sajtova sa recenzijama ali u različitim nišama. I to je onda prava stvar.