apnic-300pix U ranim jutarnjim satima 1. veljače, organizacija koja nadgleda mrežne adrese u regiji Azije i Pacifika dostavila je molbu za dodjelu više adresa.
Kada se Azijsko-Pacifičkom region dodjeli traženi broj mrežnih adresa “centralni magacin” mrežnih adresa doći će do zadnjih pet blokova od 16 milijuna adresa svaki.

Predpostavlja se da bi na jesen moglo da ponestane i tih pet posljednjih blokova od trenutne generacije adresa koje su na raspolaganju. Zahtjev za adresama je stigao od Asia Pacific Network Information Centar (APNIC) jer gotovo da je potrošio sve do sada dodjeljene IP Verzije 4 (IPv4) adrese. Politika, koju je izradio Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), navodi da kada ostane samo pet blokova adresa oni će biti brzo distribuirani regionalnim agencijama.

Svečanosti obilježavanja predaje posljednjih pet blokova adresa, poznat kao /8s, najavljen je da će se održati sredinom ožujka.

Kreiran 1970 godine, IPv4 ima mjesta za oko 4,3 milijarde adresa. Brzi rast Interneta vrlo brzo je trošio adrese tako da se očekuje da bi cijeli adresni prostor trebao biti iscrpljeni do rujna 2011 godine.

Zamjenska shema, IPv6, kreirana je da ima na trilijune dostupnih adresa ali napredak u korištenju i implementaciji IPv6 je do sada bio izuzetno spor.

Budući rast i inovacije na Internetu sada se oslanjaju na implementaciju IPv6. Sada je najvažnije da ISP-ovi, organizacije, vlade i sve ostale zainteresirane strane na Internetu počnu sa implementiranjem IPv6,

istakao je Axel Pawlik, direktor Ripe, koji nadzire mrežne adrese u Europi.