radite-od-kuce-onlinetrziste.com Sajtovi koji nude poslove za rad od kuće na Internetu, kao što je Tongal, privulaće uglavnom američku populaciju, dok drugi, kao što su Freelancer.com i Elance otvoreni su celokupnoj svetskoj publici. Oko 100 miliona dolara vredanosti poslova je oglašeno na Elance-u prošle godine. U trećem kvartalu 2010 godine, 24,5 miliona dolara vrednosti poslova uradili su online honorarni saradnici na Elance, najviše poslova su uradili Indijci, zatim honorarci iz SAD-a, Ukrajine, Pakistana i Rusije.

Tongal nudi projekte po principu takmičenja. Ipak, umesto toga da pobednik uzima kompletan projekat, on razbija projekat u faze, kao što su ideje i videa. Najboljih pet ideje se novčano nagrađuju, a zatim učesnici u video fazi mogu da koriste bilo koju od tih pet ideja za kreiranje videa.

Freelancer.com pre svega povezuje zapadne male firme sa online radnicima iz zemalja u razvoju, ističe izvršni direktor Matt Barrie. Razlog za zašto sajtovi ovog tipa imaju sve više poslova jeste činjenica da na primer programeri iz zemalja u razvoju mogu da napišu iPhone aplikaciju za nekih 650 dolara, u poređenju sa 20.000 dolara koliko bi koštalo da istu aplikaciju uradi programer u SAD. 

Za zapadne radnike, međutim, to znači više direktne konkurencije jer firme sada mogu vrlo lako da pronađu online radnike na tržištima u razvoju. U 2010 godini, broj korisnika Interneta premašio je 2 milijarde, od čega se 1,2 milijardi korisnika nalazi u zemljama u razvoju, u skladu sa ITU-a, agencija UN za informacione i komunikacione tehnologije. Oko 95 odsto ljudi u zemljama u razvoju živi sa manje od 10 dolara dnevno, navodi se u izveštaju Svetske Banke.

“Trideset dolara za 10 sati rada u Bangladešu je velika plata”, navodi Matt Barrie direktor Freelancer.com i dodaje da je njegov sajt ima 2,1 milion registrovanih radnika. “Cela ova industrija je praktično tek u začetku i sigurno je da će da postane veliki hit kako za poslodavce tako i za radnike širom sveta. Velika prednost ovoga je što više nije bitno gde se vi nalazite, sve što vam je potrebno su kompjuter i Internet konekcija i malo vašeg vremena. Ima jako mnogo prostora za kompanije veličine eBay koje mogu da koriste usluge online radnika iz celog sveta.

Matt Barrie takođe navodi da je poslovanje Freelancer.com povećano tokom poslednje recesije a u svom nedavnom izveštaju oDesk-a, tržišta online poslova, navodi da su poslodavci potrošili više od 115 miliona dolara za online poslove u 2010 godini. Internet radna mesta su se udvostručila u odnosu na 2009 godinu i sada ima 620 hiljada online radnih mesta.

Ray Grainger, bivši partner u Accenture, navodi da su freelancers (slobodnjaci) koji su specijalizovani za određenu nišu u stanju da pronađu dobro plaćene online poslove u koje spadaju izrada aplikacija za mobilne uređaje, mrežne tehnologije, web programiranje, web dizajn, a veoma traženo je iskustvo sa blogovima i pisanje članaka. Takođe, primetna je povećana tražnja za ljudima koji poznaju Facebook i tehnologije ostalih društvenih mreža. On je kreirao Mavenlink, online radni prostor koji omogućava online radnicima da lako mogu da sarađuju sa drugima, da prate više projekata a poslodavcima dostupnost i konkurentnost na tržištu radnika.

Za mnoge slobodnjake ovakvi online poslovi pružaju im mogućnost da rade sa bilo koje tačke na planeti i u bilo koje vreme, a visina zarade zavisiće od toga šta rade i koliko vremena rade. Sve u svemu, odličan način da se zaradi radeći od kuće, bilo da se programira, izrađuju sajtovi ili da se postuje na blogovima, mogućnosti je mnogo tako da svako mođe da pronađe sebe u nekoj oblasti. Takođe, možete pogledati šta se to traži i koji su to najbolji poslovi i predviđanja za 2011 godinu.