6a00e54ee6dfd1883400e554dd50c18833-800wi Odredišna stranica se razlikuje od obične Internet stranice jer je njen sadržaj izabran imajući određenu konverziju na umu. Dakle, uloga odredišne stranice je bolji prikaz i pojačanje poruke koja je prvobitno dovela posetioce na stranicu.

To smanjuje verovatnoću da će posetilac otići sa sajta i povećava šanse da će doći konvertovanja (npr. kupovine onog što prodajete ili neki drugi oblik monetarizacije).

Ako na primer vodite neku online prodavnicu koja se bavi prodajom odeće i pokrećete ciljanu e-mail kampanju koja nudi 20% popusta na svoje artikle, onda svakako da želite da primaoci e-maila vide tu vašu ponudu na sajtu kada kliknu na link u e-mailu. Ako oni to ne budu videli onda je velika verovatnoća da će odmah napustiti sajt, iz straha da se radi o nekoj klik prevari što će rezultirati da u budućnosti teško da će klikati na vaše e-mail poruke, što je opet jako loše.

Nije da je svako uspeo da sprovede ovu najbolju marketinšku praksu, velika trgovačka imena i dalje šalju e-mailove koji sadrže ponudu koje vas kada kliknete na nju vodi na odredišnu stranicu na kojoj nema ništa o toj ponudi. Međutim, svi se slažu da su odredišne stranice vredne truda. 

I to se ne odnosi samo na e-mail. Odredišne stranice povećavaju konverziju bilo da promet na njih dolazi putem plaćene ili organske pretrage, prikazanih oglasa ili affiliates.

Ali šta radite kada neko ode dalje od odredišne stranice? Uvek će biti nekih posetilaca koji žele da istraže vaš sajta nakon što se nađu na njemu.

Ovi posetioci odlaze sa početne stranice i lutaju vašim sajtom, što znači da oni nisu videli poruke koje ste pažljivo postavljali na toj stranici kako bi podstakli konverziju. Ono što vam je potrebno jeste jednostavan način da zalutale korisnike vratite nazad na odredišnu stranicu, stalni podsetnik na ono što ih je prvobitno i privuklo na vaš sajt.

Potrebno vam je ono što se naziva “sidro odredišne stranice”, brzo i lak način da se jedna, može se reći, prijateljska poruka uvek nalazi tu negde u vidokrugu a koja bi zalutale posetioce podsećala na ono zašto su tu i vraćala ih nazad na odredišnu stranicu. Ovo ne bi trebalo da bude komplikovana operacija.

U praksi, sidro odredišne stranice treba da budu ništa više od ciljanog banera koji prati posetioce dok oni pretražuju vaš sajt. Klikom na baner, posetioci se transportuje nazad na odredišnu stranicu.

Testiranje pokazuje da sidro odredišne stranice poboljšava konverziju kada je u pitanju merenje određene grupe koja prvobitno ne vidi baner. Takođe, dolazi do poboljšava korisničkog iskustva, na primer, kupci ne moraju da se vrate na svoj e-mail da bi videli o kakvoj se tačno ponudi radi koja ih je i dovela na vaš sajt.

Isto tako, važno je napomenuti da u zadnje vreme, optimizacija konverzije odredišne stranice i sidro odredišne stranice, su nešto što se itekako preporučuje.