playspan-corp-home Visa je za 190 milijuna dolara u gotovini kupila PlaySpan, platformu za monetarizaciju virtualnih dobara. Ovo stjecanje dolazi gotovo godinu dana nakon što je Visa potrošila fantastičnih 2 milijarde dolara na stjecanje CyberSource, tvrtke koja se bavi e-plaćanjem. Visa naglašava da stjecanje PlaySpan-a nadopunjuje CyberSource i da će ono proširiti prisutnost tvrtke na prostoru digitalne i mobilne trgovine.

PlaySpan je platforma koja jako brzo raste zahvaljujući partnerstvima sa velikim brojem socijalnih mreža, medijskih i gaming tvrtki, uključujući i Viacom, Disney, Facebook, Ubisoft i Sanrio.

Glavni proizvod PlaySpan-a je UltimatePay, koji je “Monetization as a Service” platforma za aplikacije, igre, video i digitalna dobara. Na temelju korisnikove lokacije, UltimatePay nudi 85 različitih načina plaćanja. Zbog svoje ogromne raznolikosti plaćanja (koji uključuju PayPal, pre-paid kartice, i brojne kreditne kartice), UltimatePay je dizajniran za globalno korištenje. Trenutno, PlaySpan je način monetarizacija na online trgovinama virtualnih dobara preko 1.000 video igara, izdavačima virtualnih svijetova i društvenim mrežama.

Tvrtka je nedavno pokrenula i mobilnu verziju UltimatePay, što omogućava smartphone programerima način da dostave iskustvo plaćanje sa samo jednim klikom mobilnim igračima a također i da pruže sveobuhvatnu ponudu plaćanja.

Virtualna dobra postaju veoma unosan posao i kupovinom PlaySpan-a Visa ulazi in a to tržište, sada kao veoma ozbiljan igrač.

Visa navodi da je e-commerce prodaja, koji je dosegla 948 milijardi dolara, velika prilika za kompaniju. Oko 45 posto američke online potrošnje odvija se preko Visa. Kompanija je u prvom tromjesečju 2011 godine izvijestila o porastu od 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Visa planira da koristiti PlaySpan na rastućem tržištu digitalnih dobara koje je generiralo oko 25 milijardi dolara, na globalnoj razini, u 2010 godini a očekuje se da će dosegnuti 280 milijarda dolara do 2014 godine.

Ovo stjecanje vrijedno 190 milijuna dolara je još impresivnije ako se zna da je tvrtku PlaySpan osnovao 12-godišnji Arjun Mehta, 2006 godine, a do sada ju je vodio njegov otac, Karl Mehte.