WikiLeaks-Nobel Wikileaks je nominovan za Nobelovu Nagradu za mir 2011 od strane norveškog političara koji je u obrazloženju naveo njegovu ulogu u slobodi govora.

"Wikileaks je dao ogroman doprinos slobodi govora i transparentnosti, nožda najveći u ovom veku", izjavio je parlamentarac Snorre Valen nominujući Wikileaks za Nobelovu Nagradu.

Snorre Valen je citirao Wikileaks-ovu ulogu u razotkrivanju imovine bivšeg predsednika Tunisa Zine El Abidine Ben Ali i njegove najbliže porodice, koji su doprineli protestima koji su ih prisilili na izgnanstvo.

Snorre Valen koji je član parlamenta iz socijalističke levičarske stranke, i koja je deo vladajuće Norveške koalicija, takođe je istakao Wikileaks-ovu ulogu u objavljivanju dokumenata koji se odnose na korupciju od strane vlasti, vlada i korporacija, kao i "ilegalni nadzor, ratne zločine i mučenja koje su počinile neke države".

Petočlani komitet za dodelu Nobelove Nagrade će objaviti dobitnika početkom meseca oktobra. Nobelova Nagrada 2010 godine dodeljena je zatvorenom Kineskom aktivisti za ljudska prava Liu Xiaobo, koji nije bio u stanju da primi svoju nagradu.

Parlamentarci, akademici, bivši laureati nagrade za mir, kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta su među onima koji imaju pravo da nominuju kandidate za nagradu.

Nagrada za mir je jedna od nekoliko nagrada čiji je ktitor Švedski industrijalac i pronalazač dinamita Alfred Nobel.