Intel-contest

Tinejdžer iz Kalifornije koji je razbio kompleksnu matematičku jednadžbu, nagrađen je od strane Intel Science Talent Search takmičenja sa nagradom od 100.000 dolara za prvo mjesto. Evan O'Dorney, 17 godina star, osvojio je nagradu za "svoj matematičko projekt u kojem je uporedio dva načina za izračunavanje kvadratnog korijena cijelog broja. On je otkrio točno kada će brži način raditi," objavila je kompanija Intel.

On je prvi Bay Area učenik koji je osvojio ono što se smatra srednjoškolskim ekvivalentom Nobelove nagrade, a šesti iz Kalifornije od kada je natjecanje ustanovljeno 1942 godine. 17-godišnji Evan O'Dorney, pobijedio je 39 ostalih Intel Science Talent Search finalista okupljenih sa područja SAD sa matematičkim unosom sažetim kao "Continued Fraction Convergents and Linear fractional transformations".

Sve u svemu, Zaklada kompanije Intel je dodjelila 630.000 dolara za 40 finalista u natjecanju. Finalisti su izabrani u natjecanjima u kojima je učestvovalo 1.744 srednjoškolaca. Finalno takmičenje je održano u Washingtonu, gdje se 40 finalista natjecalo za 10 najvrijednijih nagrada.