Nekoliko zakona koji se bave sajber-kriminalom su na dnevnom redu Američkog Kongresa ove godine, uključujući i predlog koji bi omogućio predsedniku da može da ugasi delove Interneta.

Kontroverzani koncept nije toliko ekstreman kao što se čini. The Protecting Cyberspace kao Zakon o nacionalnoj imovini, bi dao predsedniku ovlašćenja da preduzme mere za hitne slučajeve, uključujući karantin ili eventualno gašenje delova na Internetu, ali samo kada postoji " ili je u toku neposredna opasnost" od sajber-napada na kritičnu nacionalnu infrastrukturu. Lideri Senata za unutrašnju bezbednost i komitet za poslove Vlade, planiraju da obnove ovaj predlog zakona, koji je zastao prošle godine.

Kritičari najviše negoduju oko dela koji se odnosi na delovanje u “hitnim slučajevima”, nazivajući to veoma širokim pojmom koji daje predsedniku u ruke prekidač za gašenje Interneta.

Zakon sadrži i planove za uspostavljanje novog nacionalnog centra za sajber bezbednost kao i prepravke postojćih propisa saveznih organa koji se odnose na sajber bezbednost.

Predsednik ne bi mogao da zatvori sav Internet promet kao što je to Egipat učinio, tako da nema govora o tome da se predsedniku daje prekidač za gašenje Interneta,

navode predlagači ovog zakona.

Ostali zakoni koji se odnose na sajber-kriminal o kojima će se raspravljati ove godine u Američkom Senatu, uključuju i Cybersecurity Education Enhancement Act, kojim bi se utvrdili novi programi obuke na Odelu za unutrašnju bezbednost (DHS), Homeland Security Cyber and Physical Infrastructure Protection Act, koji uspostavlja nove kancelarije za sajber bezbednost u DHS. To kancelarije će se fokusirati na obezbeđenje mreža Savezne Vlade.