Science Technology Kina je na putu da do 2013 godine prestigne SAD po znanstvenim dostignućima, što je mnogo ranije nego što se očekivalo. Ovo je zaključak nove studije sprovedene od stane Royal Society, Nacionalne Akademije Znanosti Velike Britanije.

Zemlja koja je izumjela kompas, barut, papir i tiskanje, je u potpunosti spremna za globalno važan povratak. Analiza objavljenih istraživanja, jedna od ključnih mjera znanstvenih napora, otkriva "osobito upečatljiv" porast Kineske znanosti koja ugrožava tradicionalnu dominaciju SAD-a, Europe i Japana.

Podaci se temelje na radovima objavljeni u priznatim međunarodnim časopisima popisanim u Scopus-u, izdavača Elsevier.

Godine 1996, prva godina analize, Amerika je objavila 292.513 radova, što je 10 puta više nego što je objavila Kina, 25.474. Do 2008 godine, SAD su zabilježile veoma mali porast, na 316.317, dok je Kineski porast bio više od sedam puta, na 184.080.

Prethodni procjene za stopu ekspanzije Kineske znanosti su sugerirale da bi Kina mogla preteći SAD negdje nakon 2020 godine. Ali ovo istraživanje pokazuje da bi Kina, nakon što je istisnula Veliku Britaniju, sa mjesta broj dva po broju istraživanja, mogla prestići SAD u samo dvije godine.

Kineska potrošnja raste 20% godišnje od 1999 godine, sada dosežu preko 100 milijardi dolara, a čak 1,5 milijuna studenata znanosti i inženjerstva je diplomiralo na Kineskom sveučilištu o 2006 godine.

Autori opisuju "dramatične" promjene u globalnom znanstvenom krajoliku i upozoravaju da to ima implikacije za nacionalnu konkurentnost. Prema izvješću, "u tom smislu znanstvena liga nije samo stvar prestiža, ona je barometar sposobnost zemlje da se natječe na svjetskoj sceni".

Uz rast Kineske ekonomije, ovo je još jedan pokazatelj da Kina izvanredno brzo raste, kao globalna sila. Međutim, izvješće ukazuje da rast volumena istraživački publikacija ne mora nužno da znači i povećanje kvalitete. Jedan ključni pokazatelj vrijednosti bilo kojeg istraživanja jeste koliko je puta citiran od strane drugih znanstvenika u njihovom radu. Iako Kina i u ovom segment bilježi rast, ipak ovde zaostaje. UK znanstveni radovi su još uvijek drugi po broju citiranosti u svijetu, odmah nakon SAD-a.

Dr. Cong Cao, izvanredni profesor na Sveučilištu Nottingham University's School of Contemporary Chinese Studies, slaže se s ocjenom da količina Kineske znanosti još nije usklađena sa kvalitetom. Također navodeći da će potrajati još nekoliko godina da neka od istraživanja dostignu zapadni standard kvalitete.

Što se tiče Kineske motivacije, dr. Cao vjeruje da postoji odlučnost da se ne ovisi o inozemstvu id a se zemlji povrati povijesna uloga kao globalno lidera u tehnologiji.