google-android-honeycomb Google Android 3.0 Honeycomb svojevremeno je predstavljen kao open-source operativni sistem međutim, Google je sada zatvorilo pristup izvornom kodu Honeycomb-a, rekavši da ne želi da ga programeri koristite na “neovlašćene” načine.

Ova odluka Google-a neće uticati na trenutne hardverske partnere. Motorola je nedavno lansirala prvi Android 3.0 Tablet, Xoom, a očekuje se da uskoro Samsung, Dell, HTC, i Acer, krenu istim putem.

Ovaj potez kompanije Google dolazi ubrzo nakon što je član XDA Developers foruma instalirao Honeycomb na svoj telefon i potpm otkrio neobjavljenu Google Music aplikaciju.

Google obično navodi Android-ovu otvorenost pri prodaji proizvoda i u situacijama kada treba da se istakne ispred alternative kao što je Apple-ov iOS. Google tvrdi da bi programeri mogli koristiti izvorni kod na neovlašćene načine suprotne od onoga koji predstavlja open-source.

Ovo nije prvi put da Google zatvora pristup izvornom kodu Android-a, on je ovo isto radio pre svakog glavnog izdanja za mobilnu platformu.

Izgleda kao da Google želi da kontroliše Android 3.0 iskustvo, mada kompanija navodi da je ovo samo privremeno. Ipak, ovaj put kompanija Google je javno izjavila da nije spremna da da deli izvorni kod Android 3.0 Honeycomb na način kako je to rađeno do sada sa ranijim verzijama operativnih sistema.