online-scam Internet svojim korisnicima nudi razne mogućnosti online zarade. Online rad od kuće je sve popularniji način da se zaradi nešto dodatnog novca. Međuti sa mogučnostima dolaze i opasnosti kojih ima na svakom koraku tako da je oprez nešto što svi korisnici treba ozbiljno da shvate. Mnogo je online prevara tako da korisnici koji se odluče da pokušaju da zarade novac online i sva online poslovanja treba da pronađu sve moguće korisne informacije sa kojima bi se upoznali kako se ne bi desilo da budu žrtva online prevare. Bilo bi poželjno i mudro razmotrite ove informacije, pre nego što se počnete da poslujete online.

Morate znati sa kime poslujete

Morate saznati što više informacija o nekome sa kime mislite da se upustite u bilo kakav online odnos. Bilo je slučajeva da kompanija traži online radnike za neki posao. Na kraju se ispostavilo da vam je kompanija naplatila kurs i obuku za taj posao i prosledila vas dalje nekoj kompaniji za koju prvi put čujete da radite za njih bez ikakvih garancije od strane prvobitne kompanije. Sve u svemu prodali su vam svoj online kurs i obuku i pusili vas da se dalje sami snalazite. Obratite pažnju na takve stvari, gledajte da ne budete samo kupac pod okriljem zaposlenika.

Nemojte naivno verovati da možete lako i brzo doći do ogromne online zarade

Online rad od kuće je kao i svaki drugi posao koji zahteva naporan rad, veštine, dobre proizvode ili usluge i vreme da se napravi profit. Ne treba da mislite da možete za kratak period zaraditi milione, potrebno je da budete istrajni, ne bitno na koji način poslujete, da bi ostvarili online zaradu. Nemojte odustajati nakon mesec dana, nastavite i zarada će sigurno doći.

Oprez kod plaćanja

Ako morate nešto da plaćate online, preporućuje se oprez. Svaka legitimna kompanija će vrlo rado da vam pruži sve informacije o sebi, šta tačno plaćate, kome kao i neke dodatne garancije. Nemojte da plaćate nešto a da neznate kome plaćate i šta se dešava ako vam se taj proizvod ili usluga ne isporuči.

Saznajte da li zaista postoji tržište za vaše poslovanje

U slučaju da naiđete ili da vas neko online poslovanje kontaktira sa pričom da postoji kupac koji već čeka, bilo bi pametno da zatražite informacije o tom kupcu kako bi ih kontaktirali i potvrdili te navode. Pogotovo ako se traže online radnici za neko čudne poslove sa aspekta da je to online rad od kuće. Recimo, traži se zubar, medicinska sestra i sl. Postavlja se pitanje šta je to tačno što bi oni mogli da rade od kuće, mogu da pišu članke, daju savete, to je uredu, u svakom slučaju, raspitajte se o poslu.

Pribavite reference od ljudi koji su u istom poslu

Potrebno je da ih pitajte u vezi kompanija i pojedinaca sa kim mislite da posljete. Da li drže do obećanja, ima li nekih problema oko plaćanja i ostalo.

Potrebno je da budite svesni zakonskih uslova

Da biste radili neke neke poslove, oni možda zahtevaju neku licencu ili sertifikat, potrebno je da to proverite pre nego se upustite u posao.

Budite jako oprezni ako vam se nudi da budete plaćeni unapred

Neki prevaranti koriste ovaj trik da se izgradi poverenje i dobije novac od vaše banke. Oni vam pošalju ček, kojeg vi deponujete u banku. Onda vas prevaran kontaktira i kaže da ste greškom primili pogrešan iznos, platu nekog drugog, i da morate da vratite deo novca kako bi se tom nekom, ko je navodno privio vaš iznos, to nadoknadilo. Nakon što pošaljete novac nazad, vaša banka vas obaveštava da ček koji ste primili nema pokriće.

Sve u svemu, potrebno je da budete oprezni i da uvek proveravate sa kim poslujete kako ne bi postali žrtva online prevare.