mahalo Mahalo, direktorijum, servis za deljenje znanja koji pomaže ljudima da brzo pronađu najbolje informacije o temama koje ih zanimaju, teško je pogođen nedavnim promenama Google-ovog algoritma pretrage, naveo je osnivač sajta Jason Calacanis u e-mail poruci koju je poslao zaposlenima.

Google-ove promene su dovele do značajnog pada našeg Internet prometa a samim tim i prihoda. Teško je ne biti razočaran jer smo trošili milione dolara na proizvodnju visoko profesionalnog sadržaja,

objašnjava Calacanis.

Zbog pada Internet prometa, Mahalo je prinuđen na otpuštanje 10% svog osoblja i privremeno obustavljanje proizvodnje svog freelence sadržaja.

Google-ova nedavna objava rata farmama sadržaj pozdravljena je od strane korisnika, ali način na koji to utiče na Mahalo je pokazalo da postoji tanka linija između kvalitetnog sadržaja i beskorisnog SEO-optimizovanog teksta koji se obično nalazi na farmama sadržaja. Mahalo je počeo kao pretraživač i konkurent Google-u, da bi se kasnije okrenuo jeftinijem načinu kreiranje sadržaja, često je kritikovan za spammy praksu, kao na primer, stvaranje stotina odredišnih stranica sa veoma sličnom temom.

Iako neke od njegovih stranica izgleda vrlo SEO-orijentisane, očigledno da je Mahalo uzeo koncept “odredišne stranice” i “farme sadržaja” držeći se jedan ili dva podeoka iznad uobičajene definicije termina, preduzimajući mere predostrožnosti da uvek pružaju u bar nekom stepenu korisne informacije u svojim člancima i da izbegnu previše ponavljanja.

Google, koji je izuzetno popularan pretraživača, stvorio je veliki ekosistem sadržaja koji živi po njegovim pravilima, mada postoje primeri koji nisu pogođeni ovom promenom algoritma poput Demand Media, i postavlja se pitanje da li ova promena važi za sve ili samo za neke, ima li povlaštenih?