online-posao Elance, jedan od vodećih web aukcijskih servisa za freelance poslove, objavio je svoje tromjesečno izvješće o online zapošljavanju. U izvješću su se koristili podaci servisa kako bi se ustanovili trendovi u sferi rada na Internetu.

U posljednja tri mjeseca 2010 godine, servis Elance je omogućio svojim korisnicima da zarade više od 27 milijuna dolara radeći online poslove. Između četvrtog kvartala 2009 godine i četvrtog kvartala 2010 godine, broj ponuda online poslova je porastao za nevjerojatnih 37,7%. Kompanije su postavile 105.000 radnih mjesta u četvrtom kvartalu 2010 godine a sama potrošnja na online radnike raste 11% iz tromjesečja u tromjesečje tako da je ukupan porast u odnosu na posljednje tromjesečje 2009 godine fantastičnih 44%. Izvješće se takođe poziva i na druge izvore koji također pokazuju da kompanije sve više troše na freelance-re (slobodnjake).

Jedna od najzanimljivijih stvari dizajnerima i programerima je Elance-ova statistika najtraženijih vještina. Oni koji rade sa PHP i WordPress-om su na vrhu popisa, a pisanje članaka, HTML i grafički dizajn su također cjenjeni i nalaze se u prvih pet.

PHP programeri i open-source PHP projekti kao što su WordPress, koji je najčešće korištena blogging platforma u svijetu, suvereno vladaju a po nekim predviđanjima neće tako brzo pasti sa prve dvije pozicije. Pogledajte Top 100 vještina, po tražnji, koje je uradio servis Elance.

image