20100613-google-maps-01 Kinesko Ministarstvo Inostranih Poslova je odbacilo tvrdnje kompanije Google da je Peking uzrok problema pristupa njegovom e-mail servisu u zemlji.

“Ovo je neprihvatljiva optužba,” izjavio je portparol ministarstva Jiang Yu na redovnoj konferenciji za novinare.

Prošle godine, Google je izjavio da je bio žrtva sajber-napada iza kojih stoji Kineska Vlada koja je nameravala da hakira Gmail naloge Kineskih boraca za ljudska prava. Incident je izazvao tenzije između Kine i SAD i doveo do Google-ovog smanjenja prisustva na Kineskom tržištu. Peking je uvek negirao bilo kokvu umešanost države u sajber-napade, nazivajući takve optužbe “neosnovanim”.

Sada još jedan potencijalni front, Kina je pokrenula nacionalnu kampanju za eliminaciju nelegalnih online usluge mapiranje, a Državni Zavod Kartografiju poziva na kažnjavanje prekršilaca, navodi se u najnovijim izveštajima.

Kineski web sajtu sa vestima Xinhua izveštava da Državni Zavod za Popis i Kartografiju radi sa 13 vladinih agencija u kampanji za borbu protiv ilegalnih online servisa koji pružaju usluge mapiranje. Vladin zvaničnik navodi da veća kršenja uključuju, nedozvoljeno otkrivanje poverljivih informacija o kartama, kao i greške u crtanju granica zemlje, posebno u slučaju ostrva i primorskim područjima.

Državni Zavod Kartografiju traži i kažnjavanje za teške povrede, uključujući zatvaranje web sajtova, neodobrene publikacije da se povuku a mape sa velikim greškama da se unište. Situacija se pripisuje nedovoljnoj svesti javnosti o nacionalnoj bezbednosti, velikoj zavisnosti industrije od stranih satelitskih slika i odsustvo politike nadzora ili tehnologije.

U izveštaju se navodi da je samo u online mapiranju registrovano preko hiljadu povreda od 2008 godine, načinjenih od strane 14.000 web sajtova koji pružaju takve usluge. S druge strane, Kineske usluge online mapiranja očekuju da će generisati skoro 3 milijarde juana ( 457 miliona dolara) prihoda do 2012 godine, otkriva izveštaj.

Kina je u maju prošle godine donela novi zakon koji zahteva da provajderi online mapiranja imaju licence kako bi mogli legalno da rade. Rok za dobijanje licence traje do kraja ovog meseca. Od sredine februara, licence su dodeljene za 105 sajtova širom zemlje, uključujući Baidu, Sina, Nokia i China Mobile. Još nema informacija o tome da li je kompanija Google dobila licencu.