woman_computer Veliki broj blogera ima za cilj da na neki način monetarizuje i učini što produktivnijim svoj blog. Bilo da se radi o ličnom ili korporativnom blogu cilj je isti, međutim to postići nije ni malo lako. Potrebno je mnogo rada i strategije. Evo nekoliko ključnih karakteristika koje predstavljaju visoko produktivne blogove u smislu brendiranja, zajednice, SEO, odnosa sa javnošću,regrutiranja i ostalog:

URL adresa – Izaberite nešto kratko i lako za pamćenje, blog.nazivdomena.com odlično funkcioniše, ili čak, nazivposlovanjablog.com. Pokušajte da izbegnete nejasne ili duge URL adrese poput nazivposlovanja.blogspot.com. Ako imate svoje poslovanje, onda se ponašajte profesionalno i koristite naziv domena koji vi kontrolišete za svoju blog URL adresu.

Naziv bloga – Ako vaš blog ima jedinstveno ime onda ga trebate istaknuti sa logom koji linkuje na početnu stranicu bloga. Takođe je dobro da koristite Tag-ove jer su korisni za čitaoce koji će onda znati o čemu je vaš blog a takođe su vrlo korisni za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO).

Dizajn – Kada je blog u funkciji vašeg brenda, onda bi svi stilski elementi vašeg brenda trebalo da se nađu i u dizajnu vašeg bloga. Međutim, nemojte preslikavati, jer bi tada mogli zbuniti posetioce koji bi se mogli pitati da li su na sajtu kompanije ili na njenom blogu. Ako bi blog služio za neke drugu svrhe, onda je u redu da ima jedinstven stil sa suptilnom referencom brenda.

Navigacija – Ne može se rečima dovoljno opisati ​​potreba da se na neki način olakša da pronađete sadržaj na blogu. Korisni navigacioni elementi uključuju: kategorije, Tag-ove ili Tag Cloud, polja za pretraživanje, popularne postove, najnovije poruke, poruke sa najviše komentara. Ne morate sve ove, ali većina njih su prilično korisna.

Sadržaj – Napravite plan koji podržava personalnost kupaca koje pokušavate da angažujete i koji predstavlja ključne reči, teme, za koje želite da budete poznati. Najlakše je možda da podelite određene naslove po danima u sedmici pa tako na primer ponedeljkom pišete o društvenim mrežama, utorkom neki saveti, itd. Obratite pažnju na web analitiku, komentare na društvenim mrežama i forumima kako bi videli da li se za vaš sadržaj čulo i u kojoj meri. Na taj način ćete ujedno doći i do noveih teme za koje bi vaši čitaoci bili zainteresovani.

Socijalni faktor – Ljudi vole blogove i način na koji oni usklađuju bloga sadržaj kao destinaciju i socialmedijsku participaciju izvan bloga uz učešće i drugih sadržaja kao isturenih postova. To znači da blog može imati Twitter, Facebook, Slideshare, YouTube i slične račune koji se koriste za proširenje konverzacije ili kombinovanje blog sadržaja. Dakle, ako na svom blogu dodate socijalne funkcije one onda moraju biti efikasne jer će se dosta vreme biti potrošeno na te društvene kanale koje se nalaze van bloga.

Ko stoji iza bloga Ovo je veoma retka osobina na blogovima. Napravite stranicu koja bi opisala svrhu bloga kao i ljude koji stoje iza njega. Ta vrsta sadržaja će čitaocima jasno staviti do znanja šta mogu da očekuju a takođe im daje nešto sa čim mogu da se identifikuju prilikom čitanja postova.

Postoje još mnogo drugih saveta za efikasnost bloga. U suštini, potrebno je da vaš blog prenosi brend i poruku sa svojim dizajnom i sadržajem. Neka bude jednostavan za čitanje, navigaciju i deljenje sadržaja. U roku od nekoliko sekundi, čitaoci bi trebalo da budu u stanju da kažu šta je tema bloga i da pronađu nešto zanimljivo. Ako to nije slučaj, oni će sigurno otići na neki drugi blog.