virus1 Volim da mislim da je većina nas koji koristimo računare prilično svesna i odgovorna tako da me zaista iritira ponašanje nekih kompanija čije insistiranje na tome da nas tretiraju kao malu deca, smatrajući da je to potpuno u redu pa i čak vrlo odgovorno sa njihove strane.

Pre nekoliko dana došlo je do bizarnog incidenta koji je izazvao dosta problema Windows korisnicima koji su instalirajući Java update zaglavili sa napornim bezbednosnim ispravkama koje oni nisu hteli niti im je bilo potrebno.

Prošle nedelje incident je počeo kada su neki korisnici Windows-a odlučili da instaliraju rutinski Java update, programski jezik koji je Oracle nasledio kupovinom Sun Microsistems-a. Iz nekog razloga, Oracle je odlučio da paket McAfee Security Scan Plus bude zajedno sa Java update-om. Softver se instalira po default-u, osim ako na vreme ne primetite i isključite malo opciono polje.

Program proverava bezbednost računara i da li su antivirusni softver i firewall instalirani i da li imaju posljednje ažuriranje. Gomilu nekakvih popup-a iskače s vremena na vreme i od vas traže da prihvatite uslove licenciranja, u svemu tome rad vašeg računara je izuzetno usporen. Jedini način da pobegnete od ovoga jeste deinstaliranje koristeći Windows kontrolnu tablu.

Ispostavilo se da je Adobe uradio istu stvar, ugrađujući program za skeniranje sa nekim update-om u svoju Reader aplikaciju.

McAfee smatra da je bolje biti zaštićen nego nezaštićen, stoga mi ovo nudimo kao podrazumevanu vrednost,

naveo je portparol kompanije McAfee pojašnjavajući incident.

Ovaj njegov odgovor se bez dvoumljenja može prevesti i kao: Mi ne verujemo da ćete to uraditi sami pa smo zato to uradili.

Ovaj incident pruža više lekcija a takođe ukazuje i na nekoliko radnji koje možete da preduzmete kako biste izbegli ovu vrstu gluposti.

1. Obratite pažnju pre, tokom i nakon download-a

Brojna poslovanja dolaze do ogromne online zarade praveći dogovore sa prodavcima i varajući korisnika da download-uje kojekakvo smeće u sklobu nečeg drugog.

Generalno, možete se odbraniti tako što ćete obratiti pažnju pre nego što bilo šta preuzmete. Posebno treba da obratite pažnju na tekst pisan sitnim slovima i razna check polja koje su obično checkirana po podrazumevanoj vrednosti, što znači da ste se složili sa nečim što vam se možda uopšte neće svideti.

2. Više pažnje obratite na procese računara

Možete da preuzmete besplatni programa iz Microsoft-a koji se zove Process Explorer, koji je sličan Task Manager-u ali mnogo jači. Program pokazuje koji vam procesi rade i koliko memorije i procesorske snage oni zauzimaju. Program vam daje opciju da ugasite proces i srodne stvari koje je izazvao, što je zaista zgodna funkcija koja će vam pomoći da se rešite smeća za koje niste nizanali da postoji.

3. Naučite kako da kontrolišete svoj antivirus program

Pošto proizvođači antivirus programa smatraju da ih vi bezgranično trebate, tako je sve u programima uključeno po podrazumevanoj vrednosti. Srećom, mnogi programi imaju kontrole koje omogućavaju da prilagodite šta želite i kako želite da program radi, ako uspete da pronađete te kontrole. Gašenjem ti nepotrebnih stvari u antivirus programima koji samo usporavaju rad vašeg računara, nećete ništa posebno izgubiti s aspekta beznednosti.

4. Potražite laganu alternativu

Neki popularni antivirus programi stvaraju više problema nego što ih rešavaju, u smisli da je usporavanje koji oni uzrokuju gore je od usporavanja koje uzrokuju virusi ili drugi zlonamerni programi tako da se naknada koju ljudi plaćaju bezbednosnim kompanijama kao što je Symantec, za tekuće ispravke i zaštitu, može uprediti sa porezom. Ovo nije poziv da prestanete da koristite antivirus programe ali ipak na online tržištu postoje i vrlo jeftina pa čak i besplatna rešenja koja pružaju pristojnu zaštitu poput Microsoft Security Essentials.

5. Koristite samo jedan sigurnosni program

Korištenje više sigurnosnih programa ne samo da nije potrebno već takođe može dovesti do ozbiljnih problema u radu vašeg sistema.U slučaju da ste preuzeli antivirus na način kako to McAfee radi, potrebno je da preko Windows kontrole table izbrišete jedan kako bi sprečili usporavanje ili veće posledice po rad vašeg sistema.