InternetExplorer9 Microsoft Internet Explorer 9 konačno je dostupan za preuzimanje. Više od 40 miliona korisnika je probnoj fazi preuzelo Internet Explorer 9 i prema ispitivanju NSS Labs-a pozicioniralo ga kao najsigurniji Internet pretraživač na tržištu.

Novi Internet Explorer podržava HTML5 standard i ima unapređen korisnički interfejs, te je brži i grafički unaprijeđeniji zahvaljujući novim web standardima, ali je dostupan samo za korisnike operativnih sistema Windows Vista i Windows 7.

Neke od novosti su pristup omiljenom web sadržaju sa jednim klikom, jedna traka za pretraživanje i adrese, integracija sa Windows 7, poboljšano upravljanje plugin-ovima, napredna zaštita privatnosti i uvođenje reda u preuzimanjima.

Novi izgled pretraživača je jednostavna kombinacija kartica (tab-ova) i jedinstvenog bar-a za web adrese i pretragu, sve na jednoj horizontalnoj traci. IE9 se pridružio konkurentima Firefox-u i Chrome-u u trci za minimalizmom, i ako može da radite sa karticama i adresnom trakom na istoj liniji, imaćete više prostora za web stranice od bilo kog drugog preglednika.

Ovo je prvi Microsoft-ov pretraživač koji u potpunosti podržava HTML5, za web sajtove koji žele da ugrade video zapise, animacije i zvuk bez plugin-ova kao što su Flash ili Silverlight. IE9 takođe može da koriste GPU računara za prikazivanje grafike kao i da iskoristi višejezgarnost procesora za kompajliranje JavaScript-a u pozadini na zasebnom jezgra CPU-a.

Microsoft se nada da ćete učiniti Internet Explorer 9 delom vašeg desktopa inkorporiranjem web sajtova u Windows. Ovo možete da uradite prevlačenjem svih otvorenih kartica u traci ili Startnom meniju, na desktop, gde će ostati kao prečice.

Novost IE9 je “SmartScreen” koji omogućava borbu sa pretnjama poput lažnih linkova u email-u, lažnih obavesti na društvenim mrežama, zlonamernim oglasima i slično.

Više o svemu možete pročitati na zvaničnoj Microsoft stranici.