Newspaper-or-Tablet Poynter Institute, simbol američkog novinarskog istraživanja, utvrdio je da od kraja 2010 godine, više ljudi čita vijesti sa Interneta nego iz novina, a također i više novca od oglašavanja ide online nego na novinska izdanja.

Prema sprovedenoj anketi, 34% ispitanika je izjavilo da su čitali online vijesti u posljednjih 24 sata (za razliku od 31% onih koji preferiraju novine). 41% je navelo da većinu svojih vijesti dobivaju od online izvora, što je 10% više od onih koji su naveli da većinu svojih vijesti dobivaju iz novina.

Za grupu u starosnoj dobi od 18 do 29 godina, Web je primarna stvar kada su u pitanju informacije i vijesti, njih 65% je u anketi navelo da je Internet njihov glavni izvor vijesti.

Prihodi od oglašavanja u novinama u SAD-u pali su 46% u odnosu na razdoblje od prije četiri godine tj. na 22,8 milijardi dolara, te dodatnih 3 milijarde dolara na Internet stranicama vezanim za tiskane medije. Istovremeno je ukupna vrijednost oglašavanja na Internetu u SAD-u porasla na 25,8 milijardi dolara, što je porast od 13,9% u periodu od 2009 do 2010 godine.

Ovo istraživanje je pokazalo da je gotovo polovica Amerikanaca u anketi navelo da prefeiraju online vijesti, što je i bilo za očekivati s obzirom na popularnost i ekspanziju Tablet i mobilnih uređaja. Zbog pada prihoda novinski izdavači u SAD-u smanjili su broj zaposlenih, među kojima i novinare i urednike, za 30% u odnosu na 2000 godinu. Kako bi donekle nadoknadili izgubljene prihode izdavači su počeli naplaćivati sadržaje na svojim Internet stranicama, no za sada je samo 1% korisnika pristalo da plaća taj sadržaj.

news-source