21 (1)Tim naučnika sa Massachusetts Institute of Technologi (MIT), na čelu sa dr Danijel Nocera, tvrdi da su napravili drastično otkriće u svetu održive energije kroz razvoj prvog veštačkog list. Ovi listovi su zapravo napredne solarne ćelije koje imitiraju fotosintezu, proces u kojem listovi u stvarnom svetu konvertuju sunčevu svetlost i vodu u energiju. Prema dr Danijel Nocera, lišće, iako malih dimenzija, "može da proizvede dovoljno struje za snabdevanje kuća u zemljama u razvoju".

Tim je predstavio svoje stvaralaštvo prošlog vikenda na 241 Nacionalnom Sastanku Američkog Hemijskog Društva u Anahajmu, Kalifornija, koncept veštačkog lista koji u nije sasvim novi koncept. U stvari, John Turner iz Američke Laboratorije za Obnovljivu Energiju u Boulderu, Kolorado, prvi je napravio veštački list pre deset godina. Međutim, najveća mana lista kojeg je John Turner napravio jeste da su za njega potrebni retki, skupi metali. Štaviše, bio je veoma nestabilan sa životnim vekom od oko jedan dan. S druge strane, list koji je kreiran od strane tima dr Danijel Nocera, je veličine karte za igranje sa modernim dizajnom napravljen od "jeftinih materijala koji su široko dostupni", kao što su silicijum, nikl, kobalt, i nešto elektronike. On takođe zahteva oko litar vode u svom procesu. Dr Nocera navodi da je list u stanju da radi pod "jednostavnim uslovima" i veoma je stabilan. U laboratorijskim istraživanjima, pokazao je njegov list neprekidno radio "najmanje 45 sati" bez pada aktivnosti.

Priroda se napaja preko fotosinteze, i mislim da će i budući svet biti napajan preko fotosinteze, delom i od ovog veštačkog lišća,

istakao je u svojoj izjavi dr Nocera.

Objašnjenje procesa

Slično kako zelene biljke konvertuju sunčevu svetlost i vodu u energiju putem fotosinteze, veštački listovi koriste sunčevu svetlost da podele vode na njene dve komponente (vodonik i kiseonik) u cilju stvaranja gasova koji se skladište u ćelijama za gorivo. Ćelije za gorivo zatim pretvaraju ove gasove u električnu energiju koja se može koristiti. Takođe se navodi da je veštački list oko deset puta efikasniji u obavljanju fotosinteze od prirodnog lista.

Veštačko lišće kao jeftin izvor električne energije donosi nadu za domaćinstva u siromašnim zemljama koje su u razvoju. Naš cilj je da svaki dom ima svoju jednu ovakvu stanicu sa kojom bi mogli da napajaju celu kuću,

zaključio je dr Danijel Nocera.