google_buzz_icon_extralarge Kompanija Google se javno ispričala zbog pogreške koju je napravila za vrijeme lansiranja svog alata za socijalno umrežavanje, Buzz, i tvrdi da je izvukla pouku i da će biti u tijeku sa neovisnom revizijom privatnosti kako bi sve bilo ako treba.

Google koji je lansirao Buzz, uslugu sličnu Twitter-u, nije uspio u pokušaju da uništi Twitter, a velike zamjerke su bili i to što korisnici Gmail računa su automatski bili uključeni u uslugu bez njihovog znanja i odobrenja, a informacije o ljudima u njihovom adresaru su procurile trećim osobama bez njihovog izričitog pristanka.

Ovakav potez Google-a dovelo je do velikog interesovanja Američke Savezne Trgovinske Komisije (Federal Trade Commission) kao i Europske Komisije, koje su željele znati kako je Google mogao da uradi tako lošu stvar i što kompanija planira da učini kako bi privatni podaci njihovih korisnika ostali privatni u budućnosti.

Danas smo postigli dogovor sa FTC za rješavanje njihove zabrinutosti. Imat ćemo neovisno preispitivanje naših postupaka privatnosti jednom u svake dvije godine, a od naših korisnika ćemo tražiti da nam daju potvrdan pristanak prije nego što budemo bilo šta mijenjali u načinu dijeljenja njihovih osobnih podataka. Željeli bismo se ispričati za pogreške koje smo napravili sa našom uslugom Buzz. I dok današnja objava stavlja ovaj incident iza nas, mi smo sada 100 posto usredotočeni na to da naše nove procedure privatnosti efikasno štite interese svih naših korisnika,

navela je u priopćenju Alma Whitten, direktor za privatnost kompanije Google.

Nema poricanja da su Google-ove usluge korisne, ali širina njegovih proizvoda daje nevjerojatan pristup u najmračnije kutke života neke osobe. Google-ov kalendar govori tvrtki gdje ćete biti, Google Mail s koji ste razgovarali a Google Maps kako ćete tamo stići. Uz Android i Latitude tvrtka čak zna gdje se nalazite u bilo kojem trenutku ili, barem gdje se nalazi vaš smartphone.

Ostaje da se vidi koliko će duboka biti ta „neovisna revizija” i šta će od tog Google da objavijavnosti ali svakako da je to korak u pravom smjeru za kompaniju čija je slika privatnosti okaljanja posljednjih godina.